Anasayfa Haber Süper Güçler Uzay Savaşına Hazırlanıyor

Süper Güçler Uzay Savaşına Hazırlanıyor

Rusya tarafından uzaya fırlatılan gizli askeri uydu, süper güçler arasındaki askeri rekabetin arttığını ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl Rusya tarafından yörüngeye fırlatılan bir roketin taşıdığı cisimlerden birinin kimliğinin belli olmaması, uluslararası camiada büyük merak ve tedirginlik uyandırmıştı. Rusya’nın uzun süre sessiz kalması yüzünden ilk başlarda enkaz parçası olduğu da düşünülen bu cismin, yapılan gözlemler sonucu hayli gizli bir askeri uydu olduğu çıktı.

Rusya yakın zamanda bu cismin bir uydu olduğunu kabul etti, ancak uzaya gönderilme maksadını açıklamadı. Ne var ki yerden yapılan gözlemler, Kosmos 2499 kod adlı bu aracın gerçekte bir “avcı uydu” olduğu fikrini pekiştiriyor. Avcı uydular, yörüngede hareket edebilecek donanıma sahip araçlar. Bunların pek çok kullanım amaçları var; diğer araçlara bakım ve onarım desteği vermek ve yörüngedeki tehlikeli enkazı tespit edip temizlemek bunlardan sadece ikisi.

Avcı uyduların askeri maksatlı olanları ise düşman uzay araçlarını bulmak, yakından incelemek, haberleşmelerini dinlemek ve gerektiğinde onları imha etmek amacıyla geliştiriliyorlar. İlk örnekleri ABD tarafında 1990 yılında geliştirilen avcı uyduların açıkça silahlandırılması çeşitli antlaşmalarla yasaklanmış bulunuyor. Ancak iyi tasarlanmış bir avcı uydunun hedeflerini etkisiz hale getirmek için ille de bu antlaşmalarla yasaklanmış silahlara sahip olması da gerekmiyor.

Halen Amerika Birleşik Devletleri’nin ANGELS avcı uydu sistemi bulunuyor. Gelişmiş bir yapay zekayla yönetilen bu uydu sistemi, düşman ülke uydularını gerektiğinde devre dışı bırakabilecek kadar yetenekli. Çin ise geçtiğimiz yıl yörüngeye yerleştirdiği Shijan 15 uydusuyla benzer bir platformu çalışır hale getirdi.

Şimdi Rusya’nın da Kosmos 2499 ile avcı uydu teknolojisine sahip olduğunun işaretini vermesi, özellikle Amerika’yı çok rahatsız etmiş bulunuyor. Barış zamanında bu avcı uyduların gözlem ve istihbarat dışında kullanılmayacakları tahmin ediliyor. Ancak sıcak çatışma çıktığı anda, karşı tarafın askeri uydularını hızla devre dışı bırakabilme yeteneği çok büyük önem kazanacaktır. Özellikle de Amerikan Ordusu gibi gün geçtikçe daha fazla teknoloji satın alan, neredeyse her silah sistemini uydu bağlantılı hale getiren bir ülke için, uydu ağına vurulacak darbe ölümcül sonuçlar doğurabilir.