Anasayfa Haber NASA’nın Hedefinde Venüs Var

NASA’nın Hedefinde Venüs Var

Mars’a insanlı uçuşlar henüz yapılmadı ancak NASA hedefleri arasına Venüs’ü de koymuş bulunuyor.

Mesafe olarak bize Mars’tan daha yakın olan Venüs, bir zamanlar dünyaya çok benzediği düşünülen bir gezegen. Ancak henüz sebebi bilinmeyen bir dizi olay sonucunda atmosferindeki sera gazlarının hızla artmasının, Venüs’ü kısa sürede tam bir cehenneme çevirdiği tahmin ediliyor. Bu olayların ne olduğunun öğrenilmesi, gelecekte aynı şeylerin dünyaya olmasını engelleme imkanı tanıyabilir. Ayrıca bir gün Venüs’ün terraform edilmesinin de önünü açabilir.

En azından bilim dünyasında Venüs’e yolculukla ilgili bakış açısı bu yönde, ancak tabii ki bazı teknik sorunlar var. Öncelikle, Venüs’ün yüzeyine canlı insan indirmek ve orada barınmak için gereken teknolojilere büyük ihtimalle binlerce sene daha sahip olamayacağız. Çünkü gezegenin atmosferik basıncı inanılmaz yüksek ve yüzey tam anlamıyla barınılmaz durumda. Devamlı gökten sülfürik asit yağması, Venüs’e gönderilen en sağlam zırhlı insansız araçların bile atmosferde bir saatten fazla sağlam kalmasını imkansız kılıyor.

Ne var ki Venüs toprağından yaklaşık 50 kilometre yukarıda durum hayli farklı. Asit bulutlarının ve yüksek basıncın olmadığı bu bölgede atmosfer güneşten gelen radyasyonu durduracak ve bir hava aracının uçmasına izin verecek kadar yoğun. NASA’nın Venüs’e insanlı uçuş planı da zaten bu temele dayanıyor. Aşağıdaki videoda da kısaca anlatıldığı üzere, Venüs’e gidecek olan astronotlar yüzeye inmeden HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept) hava araçlarıyla dolaşabilir ve gezegeni rahatça inceleyebilirler.

Tabii bunun için bazı yeni teknolojilerin geliştirilmesi de gerekecek, ancak özünde bu iş Mars’a gitmekten daha zor değil. Hatta NASA uzmanlarına göre bu seyahat belirli açılardan daha kolay ve güvenli olacak. Ancak tabii ki bu projelerin gerçekleşmesi için gereken para ve emek az değil. Yani büyük ihtimalle ancak yüzyılın ortalarına doğru gerçekleştirilmeleri mümkün olacaktır.