Anasayfa Haber Steam Oyunlara Bölge Kilidi Koydu!

Steam Oyunlara Bölge Kilidi Koydu!

Steam başarımları, ödülleri, kartları ve dahası, platforma renk katan özellikler.
Steam başarımları, ödülleri, kartları ve dahası, platforma renk katan özellikler.

Valve, Steam üzerinde satılan oyunlara bölge kilidi uygulamasını sessiz sedasız devreye soktu.

Rusya ve Amerika arasında kızışan yeni Soğuk Savaş’tan oyuncuların payına da “bölge kilidi” uygulaması düştü. Uzun süredir Steam üzerinde satılan oyunlarda uygulanan fiyatlandırma politikaları zaten bölgesel alım gücünü az çok hesaba katıyordu. Pek çok oyun firması çıkardığı oyunların fiyatlandırmasında, ülkelerin yerel para birimlerinin ve alım gücünün belirleyici olmasına izin veriyordu.

Bu farklı fiyatlandırmalar, Steam üzerinden oyun hediye edebilme seçeneğiyle birleşince, tabii ki ülkeler arasında oyun ticaretine de imkan tanıyordu. Ancak fiyat farklarının çok yüksek olmaması, genellikle firmaların bu gizli ticaretten doğan kayıpları sineye çekmesine sebep oluyordu.

Ne var ki Amerika’nın petrol fiyatlarını bilinçli olarak düşürmesi ve bu yolla Rusya ekonomisine ciddi bir darbe vurmaya kalkışması, yöresel oyun fiyatları arasındaki uçurumu bir anda çok büyüttü. Ruble’nin değer kaybetmesiyle birlikte Rusya Federasyonu’na dahil olan ülkelerde Steam fiyatlarının düşmesi, bu ülkelerden çevreye yapılan oyun ticaretini bir anda patlattı.

Valve bu yüzden yaşanan kayıpları önlemek için Steam üzerinde satılan oyunlara geçtiğimiz gün sessiz sedasız “bölge kodu” sınırlamasını devreye soktu. Buna göre dünyanın çeşitli bölgelerinde Steam üzerinden satılan oyunlar, farklı bölgelerdeki kullanıcılara hediye edilemiyor. Bu uygulama sadece Rusya Federasyonu bölgesini de kapsamıyor. Asya-Pasifik, Güney Amerika ve Orta Doğu gibi bölgelerdeki pek çok ülke artık bölge kilidi kapsamında bulunuyor. Türkiye de bu uygulamadan etkilenen ülkelerden biri olarak listede bulunuyor.