Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Google Microsoft’un Açıklarını Ortaya Seriyor

Google Microsoft’un Açıklarını Ortaya Seriyor

Teknoloji devi Google ile Microsoft’un arası, Google’ın yayınladığı Windows güvenlik açıkları yüzünden pek iyi değil. Peki kim haklı?

Google tarafından son yayınlanan Windows güvenlik açığı Microsoft’tan tepki aldı. Salı güncellemesinden iki gün önce yayınlanan açığı Microsoft yetkilileri Google’ın kendilerine karşı yaptığı bir hareket olarak algıladılar. Zira Google, yeni açığı yamadan iki gün önce yayınladı.

Microsoft da yaptığı açıklamada “Bu prensip meselesinden çok, Google “Sizi nasıl yakaladık” mesajı veriyor. Bunun sonucunda kullanıcılar zarar görecek” dedi.

Google başlattığı Project Zero, güvenlik açıklarını avlıyor, firmaları haberdar ediyor. Ancak hızlı bir şekilde yamanmayan, ortadan kaldırılmayan açıkları 90 gün sonra yayınlayarak kullanıcıları, IT sorumlularını ve geliştiricileri bilgilendiriyor.

Bu şekilde son yayınlanan açık da Windows’ta düşük yetki seviyesine sahip bir kullanıcının, hesabını yönetici yetkilerine yükseltmesine imkan tanıyor. Aslında bu tür açıklar oldukça yaygın ve uzmanlar tarafından ortalama olarak nitelendiriliyor. Öte yandan uzmanlar Windows’ta güvenlik açığı ile karşılaşmaya son derece alışkınlar.

Yorumlayalım, bu durum ne gösteriyor?

Ortaya çıkan manzara açık, yıllar öncesinin devi Microsoft hala büyük bir teknoloji şirketi olmasına karşın güvenlik güncellemeleri konusunda Google gibi yeni nesil şirketlere göre oldukça hantal kalıyor. Bunda Microsoft’un zaman zaman eski çalışanları tarafından da eleştirilen ağır bürokratik yapısının ve şirket kültürünün de payı var.

Google da bu durumun farkında ve rakibi Microsoft’u bir yandan eleştirmeden eleştirmeyi başarırken, diğer yanda kullanıcıların yararına daha hızlı güvenlik güncellemeleri yapmaya ya da çalışma şeklini değiştirmeye zorluyor.

Microsoft ise görünüşe göre değişim karşısında direniyor, kullanıcıların zararına olacağını belirterek açıkların yayınlanmasını istemiyor. Yıllardır devam ettirdiği politikayı sürdürmek istiyor. Burada şirket için elbette mesele kamuoyu nezdinde imajını korumak. Ancak Microsoft başta da belirttiğimiz gibi eskisi kadar güçlü değil.

İki firma arasındaki gerginlik de Google açıkları yayınlamaya, Microsoft güncellemeleri aynı hızda sunmaya devam ettikçe artacak.

Google’ın yayınladığı güvenlik açığının detaylarını merak ediyorsanız burada bulabilirsiniz…