Anasayfa Haber Yandex Rusya’da Google’a Savaş Açıyor

Yandex Rusya’da Google’a Savaş Açıyor

Rusya’nın dev yazılım şirketlerinden Yandex, Rusya’daki otoriteleri Google’a karşı harekete geçmeye çağırdı.

Rusya kökenli bir şirket olan Yandex, her ne kadar ülkemizde arama motoruyla bilinse de, gerçekte çok geniş bir yelpazede çalışmalar yapan bir teknoloji devi. Mesela CERN için hazırladıkları veri ayıklama ve işleme yazılımı, şirketin dünya üzerindeki farklı çalışmalarına iyi bir örnek. Ne var ki Yandex’in gelir kaynağının önemli bir kısmını arama ve internet reklamlarının oluşturduğu da tartışılmaz bir gerçek.

Yandex bu pazardan daha fazla pay alabilmek için ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok bölgede Google ile kıran kırana bir rekabet içinde. Şirket yakın zamana kadar kendi ülkesindeki internet arama payının büyük kısmına sahip olduğundan en azından bu bölgede nispeten rahattı. Ancak değişen pazar koşulları yüzünden Rusya içindeki arama payı yüzde altmışın altına düşen Yandex, rakibi Google’a karşı anti-tekel davası açılması için harekete geçmiş.

Yandex’in Rusya içindeki pazar payının düşmesindeki en önemli sebep ise Android işletim sistemli telefonların kullanımındaki ciddi artış olarak gösteriliyor. Google’ın başta arama motoru olmak üzere pek çok servisini Android’in içine ayrılmaz biçimde entegre etmesi, zaten pek çok bilişim devini rahatsız ediyordu. Yandex’in de anti-tekel davası için çıkış noktası tam olarak bu. Google’ın arama motorunu Android’in temeline yerleştirmesinin, piyasada haksız rekabete yol açtığını savunuyorlar.

Yandex’in istediği şey, Google arama motorunun Android’in temel parçası olmaktan çıkarılması. Google her ne kadar diğer arama motorlarının kullanımını önlemiyorsa da, kullanıcılar genellikle sisteme bu kadar entegre olan bir unsuru kullanmaya devam etmeyi tercih ediyor, çoğu zaman ikinci bir arama motoru kurmakla uğraşmıyorlar. Yandex, pek çok diğer firma gibi, bu durumun değişmesi gerektiğini düşünüyor.

Bir süredir Rusya’da özellikle Amerikan bilişim şirketlerine karşı olan negatif tavır düşünüldüğünde, Yandex’in devletten destek görmesinin çok da zor olmayacağı tahmin edilebilir. Ne var ki şu an itibariyle Google’ın arama işlevini Android içinden söküp alması da artık pek mümkün görünmüyor. Google’ın pek çok hizmetinin düzgün çalışabilmek için arama işlevine ihtiyacı var. Ancak Yandex bu girişiminde başarılı olur ve Google’ı mahkum ettirirse, bunun sonuçları başka ülkelerde de zincirleme bir reaksiyona sebep olabilir.