Anasayfa Haber Avrupa Polisi’nden Büyük Operasyon

Avrupa Polisi’nden Büyük Operasyon

Avrupa Birliği suçla mücadele örgütü Europol, dünyanın en büyük botnet operasyonlarından birini çökertmeyi başardı.

Europol tarafından uzun süredir yürütülen operasyona Symantec, Microsoft ve Anubis Networks tarafından da destek verildiği açıklandı. Bu operasyon sonucunda çökertilen botnet şebekesinin tüm dünyada 3,2 milyondan fazla bilgisayarı zombi haline dönüştürdüğü bildirildi.

Dört ülkede aynı anda düzenlenen operasyon sonucunda bu botneti yöneten ayrı şebekelerin mensupları tutuklandı. Soruşturmanın devamı nedeniyle tüm detayları açıklamayan Europol yetkilileri, bu dev botnetin organize suç şebekeleri tarafından pek çok büyük çaplı siber suçun işlenmesinde kullanıldığını bildirdiler.

Çökertilen botnetin oluşturulmasında ise Ramnit adı verilen ve hayli gelişmiş özelliklere sahip bir kötü niyetli yazılım (malware) bulunuyor. Ramnit özellikle profesyonel siber suçlular tarafından tercih ediliyor. Modüler bir yapıya sahip olduğu bildirilen Ramnit, alınan siber güvenlik önlemlerine karşı koyabilmesi için devamlı güncellenmesiyle de ünlü.

Europol yetkilileri bu dev botnetin çökertilmesinin dünya çapındaki organize siber suçla savaşta önemli bir adım olduğunu ve interneti biraz daha güvenli hale getirdiğini bildiriyor. Ancak tabii ki suçla savaş sonu olmayan bir süreç ve kişisel kullanıcıların da güvenliklerini sağlamak için üzerlerine düşeni yapmaları gerekiyor.