Anasayfa Haber Wikimedia, Amerikan İstihbaratına Dava Açtı!

Wikimedia, Amerikan İstihbaratına Dava Açtı!

Wikimedia, kullanıcılarını izinsiz takibe alan NSA’nın faliyetlerini durdurmak için yasal süreç başlatıyor.

Wikipedia’nın sahibi Wikimedia, Birleşik Devletler hükumetinin Wiki kullanıcıları ve editörlerini takibe almasını engellemek amacıyla Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (NSA) karşı dava açıyor. Açılan dava aynı zamanda Amerika Adalet Bakanlığını da kapsıyor.

Wikimedia, 8 sivil toplum örgütü ile birlikte açtığı dava ile birlikte NSA’nın yasadışı bir şekilde yaptığı izlemeleri durdurmayı amaçlıyor. Wikimedia’nın hukuk danışmanı tarafından yapılan açıklamaya göre NSA, internet üzerindeki bütün bilgi akışını illegal biçimde izliyor ve interneti kontrolü altına alıyor.

Wikimedia, yaptığı açıklamayla NSA’nın gerçekleştirdiği bu izlemelerin entelektüel özgürlük ve araştırma ruhuna darbe indirdiğini dile getirdi. Wikipedia gibi kullanıcıların anonim olarak her türlü konuda katkı sağladığı bir platformun NSA gibi bir devlet kurumu tarafından izlenmesi, Wikimedia tarafından tehlikeli addediliyor.

Açılan davada Wikimedia’nın destekçileri de oldukça dikkat çekiyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından temsil edilecek davayı Ulusal Ceza Savunma Avukatları Birliği, İnsan Hakları Gözcüleri, Uluslararası Af Örgütü ve Rutherford Enstitüsü gibi önemli kurumlar destekliyor.