Anasayfa Makale Monitör Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Monitör Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Monitörlerde Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?
Monitörlerde Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Bilgisayar monitörlerinde Refresh Rate (Hz) yani yenileme hızı ve Response Time (ms) yani tepki süresi nedir? Ne işe yarar? Bu rehberimizde işte bu soruları yanıtlıyoruz…

144 Hz ve 1 ms gibi üst düzey monitörlerde karşımıza çıkan yenileme hızı ve tepki süresi değerleri gerçekte neyi ifade ediyor? Ne işimize yarıyor? Bu iki kavramı açıklarken, yüksek yenileme hızı ve düşük tepki süresi ne kadar etkili, ne kadar birbiriyle bağlantılı buna da değiniyoruz.

Monitörlerde Hertz Nedir?

Bilgisayar monitörlerinde 60 Hz, 120 Hz veya 144 Hz gibi farklı Hertz değerleri karşımıza çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır. Refresh Rate, yani tazeleme oranı denilen bu değer, ekranın bir saniyede kaç kez tazelendiğini belirtir. Ekran, her tazelemede bir kare çizdiği için monitörünüzde gördüğünüz kare sayısı doğrudan tazeleme hızına bağlıdır.

Tepki Süresi Nedir?

Milisaniyelerle ifade edilen tepki süresi yani Response Time ise ekrandaki piksellerin renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme hızı yükseldikçe, piksellerin de daha hızlı tepki verip renk değiştirmesi gerekir. Aksi takdirde Ghosting denilen hayalet ya da çamurumsu görüntüler ekranda oluşur.

Teki süresi Grey to Grey veya White to Black, Black to White yani griden griye veya siyah – beyaz geçiş süresi olarak farklı şekilde hesaplanabilir.

Özellikle aksiyon oyunlarında ve yüksek FPS’de akıcı deneyim isteyen kullanıcıların sistemlerinde, iyi bir sistem, güçlü bir ekran kartı kadar bu görüntüyü gösterebilecek bir monitör de önemlidir.