Anasayfa Makale Rekabetçi Oyunlarda Yüksek FPS Avantajı

Rekabetçi Oyunlarda Yüksek FPS Avantajı

Oyunlarda daha fazla FPS’ye ihtiyacımız var mı? Oyun içinden 240 FPS kayıt alıp analiz ederek bu soruyu cevaplıyoruz.

Öncelikle FPS’nin saniyedeki kare sayısı olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu bağlamda saniyedeki kare sayısı arttıkça izlediğimiz videonun ya da oynadığımız oyunun da akıcılığı artmakta. Sinema filmleri dahi yola 24 FPS ile çıkmışken bugün 48 FPS ve 60 FPS’ye doğru ilerlemekte. Oyunlarda ise bugüne kadar monitörlerin yerinde saymasından dolayı 60 Hz’e takılı kalmışken günümüzde artık 144 Hz paneller bütün mağazalarda bulunabiliyor ve 300 Hz panelleri konuşur hale geldik. Peki 60 FPS ile 144 veya 240 FPS arasında gerçekten fark var mı? Gelin bu soruyu birlikte cevaplayalım.

Öncelikle insan gözünün saniyede 24 kare ile kısıtlı olmadığını belirtelim. Sinema filmleri ilk gösterilmeye başladığında perde, filmin kare sayısı ile eşit oranda tazeleniyordu, 24 Hz. Fakat bazı izleyiciler bu durumdan rahatsız olunca bu değer üç katına, 72 Hz’e çıkartıldı. Yani sinema dünyası bile 60 Hz’in üstünde!

Oyunlara geçmeden önce bir konuya daha açıklık getirelim: FPS, ekran kartınızın saniyede oluşturabildiği kare sayısı. Hz ise monitörünüzün saniyede gösterebildiği kare sayısı. Bu durumda eğer monitörünüz 60 Hz ise, ekran kartınız panele 200 FPS de gönderse siz saniyede bunlar içinden en fazla 60 tanesini görebilirsiniz.

Bugün oyuncular 60 Hz ile 75 Hz arasındaki farkı bile gözlemlerken tazeleme hızı 144 Hz’e çıktığında fark artık bariz bir hal alıyor. 60 FPS, her bir kare arasında 16.6ms olduğu anlamına gelirken 144 FPS’de 6.9ms, 240 FPS’de ise bu değer 4.1ms’ye kadar düşüyor. Bu süre azaldıkça hareket eden nesneleri daha hızlı görüyor ve bu sayede daha çabuk tepki verebiliyorsunuz. Bir nevi kendi fiziksel giriş gecikmenizi azaltıyorsunuz.

Yüksek FPS özellikle rekabetçi oyunlar söz konusu olduğunda fark yaratıyor. CS:GO ile yaptığımız denemelerde keskin nişancı tüfeği ile rakibi gözlerken 60 FPS’nin üstüne çıktığınızda görüntünün akıcılığındaki bariz farkı görebiliyorsunuz. Bu, rakibi daha erken görüp daha hızlı tepki vermenizi mümkün kılıyor.
Benzer şekilde rekabetin üst düzeyde olduğu aşırı hareketli Overwatch ve Fortnite gibi oyunlarda da yüksek FPS’nin farkını görebiliyoruz.

Tabii ki şunu da belirtmek gerek: 144 Hz veya 240 Hz bir monitör alır almaz rekabetçi oyunlarda mükemmel bir oyuncu olmayacaksınız. Bu zamanla kazanılan bir yetenek.

Rekabetçi oyunlara ek olarak yüksek FPS diğer oyunlarda da oyun keyfinizi artırabiliyor. Örneğin Need for Speed’deki hız hissiyatını yüksek FPS sunabilen bir ekran kartı ve monitör ile daha iyi yaşamak mümkün.

Güncelleme: Meraklısı için 240 FPS CS:GO ham video kaydımız.