Anasayfa Makale Monitör Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Monitör Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Monitörlerde Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?
Monitörlerde Yenileme Hızı ve Tepki Süresi Nedir?

Bilgisayar monitörlerinde Refresh Rate (Hz) yani yenileme hızı ve Response Time (ms) yani tepki süresi nedir? Ne işe yarar? Bu rehberimizde işte bu soruları yanıtlıyoruz…

144 Hz ve 1 ms gibi üst düzey monitörlerde karşımıza çıkan yenileme hızı ve tepki süresi değerleri gerçekte neyi ifade ediyor? Ne işimize yarıyor? Bu iki kavramı açıklarken, yüksek yenileme hızı ve düşük tepki süresi ne kadar etkili, ne kadar birbiriyle bağlantılı buna da değiniyoruz.

Monitörlerde Hertz Nedir?

Bilgisayar monitörlerinde 60 Hz, 120 Hz veya 144 Hz gibi farklı Hertz değerleri karşımıza çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır. Refresh Rate, yani tazeleme oranı denilen bu değer, ekranın bir saniyede kaç kez tazelendiğini belirtir. Ekran, her tazelemede bir kare çizdiği için monitörünüzde gördüğünüz kare sayısı doğrudan tazeleme hızına bağlıdır.

Tepki Süresi Nedir?

Milisaniyelerle ifade edilen tepki süresi yani Response Time ise ekrandaki piksellerin renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme hızı yükseldikçe, piksellerin de daha hızlı tepki verip renk değiştirmesi gerekir. Aksi takdirde Ghosting denilen hayalet ya da çamurumsu görüntüler ekranda oluşur.

Teki süresi Grey to Grey veya White to Black, Black to White yani griden griye veya siyah – beyaz geçiş süresi olarak farklı şekilde hesaplanabilir.

Özellikle aksiyon oyunlarında ve yüksek FPS’de akıcı deneyim isteyen kullanıcıların sistemlerinde, iyi bir sistem, güçlü bir ekran kartı kadar bu görüntüyü gösterebilecek bir monitör de önemlidir.

36 Yorumlar

  1. Güzeldi. Detayli olmus her zamanki gibi…

    Bu arada sonraki kafa ayarinda bana selam gönderirmisiniz arkadaslara hava atacagim. :)))

  2. 144 hz 1 ms monitörden sonra 60 hz lik bir monitör çok saçma geliyor. Mouse sıçramasını görebiliyorsun. SSD gibi bir kere alışınca bırakamıyorsun. Kesinlikle öneririm bir tane 144 hz bir monitör almanızı.

  3. Her zamanki gibi kaliteli bir iş çıkarmışsınız sizi tebrik ediyorum.Monitörü değiştirmek konusunda bende ciddi ciddi düşünmeye başladım. Elimde en ucuzundan philips 21.5 inç bir lcd monitör var, ekran kartım ati hd7850 fifa 15 oynuyorum profesyonel olarak.Oyun deneyimimi daha ileri seviyeye çıkarıcak bir monitör almayı düşünüyorum.Defans oyuncusuyum dolayısıyla rakibe müdehale ederken refleksler önemli yani görüntüyü 144 hz de görsem iyi olurdu tabi yanlız ekran kartım böyle bir monitörü besleye bilir mi ve sizce en ideal ekran boyutu nedir daha büyük ekran istiyorum fakat görüntüyü görmek için kafamı çevirmek de istemiyorum. Teşekkür ederim.

    • 2.15″ monitörden birden 27″ monitöre geçerseniz alışmanız zor olabilir. 24″ veya 23″ monitöre terfi edebilirsiniz. FIFA 15 gibi hareketli oyunlarda 60 Hz üstü akıcılıkta mutlaka fark eder, FPS oyunlarındaki kadar olmasa da. VG248QE modeline bakabilirsiniz.

          • Cevabınız için teşekkür ederim, fakat yinede merak ettim yani griden griye 1ms ama diğer renklerde kaç ms, yani bazı monitörlerde 1ms gtg – 5ms diğer renkler için denmiş buda öyle olmalı diye düşünüyorum?

    • Tabi. 30 Hz monitörler de zaten 15 FPS veriyordu. Bu yanlış bilginizi düzeltin aksi takdirde yanlış yönlendirmekten engelleneceksiniz.

  4. Bu arada o söylediğim şey bize okulda öğretilenler ayrıca bilişim sektöründe ego insanı bitirir eğer benden başka iyisi yok derseniz bitersiniz zararlı çıkarsınız. Birde eğer bu videoyu 2 gün daha geç yayınlamış olsaydınız ben kapsamlı bir şekilde sosyalde blog’da anlatacaktım.

      • Monitörün her seferde ekranın yarısını yenilediğini söylemiştim. 60 hertz herseferinde 30 kere yeniler ekranı. Bunu söylemiştim BTT dersinde MEBin hazırladığı slayt da geçiyordu bu monitörler konusu.

  5. Bu arada o söylediğim şey bize okulda öğretilenler ayrıca bilişim sektöründe ego insanı bitirir eğer benden başka iyisi yok derseniz bitersiniz zararlı çıkarsınız. Birde eğer bu videoyu 2 gün daha geç yayınlamış olsaydınız ben kapsamlı bir şekilde sosyalde blog’da anlatacaktım.

  6. Fabrika ayarlarına sıfırlayın, eğer varsayılan ayarlarda sorun yoksa demek ki ayarlarınız aşırı kaçıyor. O zaman biraz daha ince ayar yapmanızda fayda var demektir. Keskinliği azaltabilirsiniz mesela. Öte yandan fabrika ayarlarında da sorun varsa o zaman servisi arayın, arıza var demektir.

  7. Nasıl yani ? :D yüksek fps almak için okadar ekran kartı alıyor millet en iyisinden ama monitörü 60 hzyse 60 fps mi görüyor fps ne kadar 120 150 yazsada ozaman bi anlamı yokki yüksek fps almanın

  8. peli oyunlarda frekans ne oluyor ben en fazla 75 hz yapıyorum fps 78 oluyo 60 hz şeçtiğmdede fps 63 te kalıyo ben neden 100 fps ye çıkamıyorum oyunun isme point blank

  9. Merhaba arkadaşlar.
    Masaüstü bilgisayarımda çift monitör kullanıyorum. İki girişte takılı iken bilgisayarı ilk açtığımda görüntü gelmiyor. Resetlediğimde görüntü tekrar geliyor. Driverlar güncel ve daha önceden böyle bir şey yapmıyordu. Bunun sebebi ne olabilir?

    1. Monitör = ASUS ML229
    2. Monitör = [TV]Samsung LED40
    Ekran Kartı = Nvidia Geforge GT 630

  10. Merhaba, cs:go için sistem düşünüyorum en düşük ayarlarda 700-800 fps görsün istiyorum, bu anlattığınız olay anladığım kadarı ile kısıtlama yapıyor, ee biz bu fps değerlerini görmek için ne yapacağız

  11. benim monitör 60 hz mesela counter da 260 fps gibi bir şey alıyorum ekran kartı gtx950 yani vyncs ve dikey eşitlemeyi açayım mı ??

  12. Güzel bir katkı daha kesinlikle her etkiniz çok güzel.Benimde sıkıntı çektiğim bir konuyada dikkat çekeçeğiniz yeni videolarınızı dört gözle beklemekteyim..Dell 2417DG 165hz 1ms tepki süreli bir mönitör ama MSI gtx 1060 gaming X ekran kartıyla 90hz yada fps görüntü alamıyorsunu.Kaldıki gsync hem mönitörde hemde ekran kartında olmasına ve birbirlerini görmesine karşı çalışmıyor.Uzay ışınlamalarını Word of Tanks gibi onlıne bir oyunda bile çok rahat hissediyorsunuz.Oynadığım tek oyun WOT i76700K sistemde XMP Kingston 2800 16gb ram MSI 3600hz M7 anakart var.Gsync çalışmıyor ve ulaşılan max FPS 119 ısınlamalar dahil.Sizce dostlar ne yapılmalı_?

  13. merhaba Ben Oyuncu Monitörü Arıyorum fakat hiç bir teknoloji devinde bu özelliği bulamadım Yardımcı olursanız sevinirim
    Bu özellikleri oyuncu monitöründe bulmak mümkünmü aynı zamanda render yapıyorum bunun için önemli

    4K UHDR
    32.inch Gaming Render Monitör
    165- 240 -300hz bunlardan biri
    Freesync Amd
    HDR 10 bit
    not:32 inch olması şart masa genişliğim bu boyuta yetiyor daha yüksek boyutlarda da bu özellikleri karşılayan monitör göremedim
    şu anda samsung 32 inch led 60hz kullanıyorum değiştiriceğim ekranı oyuncu monitörleri genelde 2k ve 60hz ben tüm özellikleri bir arada
    kullanabileceğim bir monitör arıyorum fiyat farketmez para sorun değil özelliği satın alacağım teknoloji yok elimde ?
    Akıcı görüntü yüksek yenilme hızı oyunlarda yırtılma ve kareleme hızının düşüklüğüne karşı istediğim bu özellikleri hiç bir youtuber da göremedim çoğu dev firmalar da buna yetersiz kalıyor yönlendirirseniz sevinirim

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version