Anasayfa Haber Bir Dakikada Dolan Batarya Yapıldı

Bir Dakikada Dolan Batarya Yapıldı

Stanford Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından geliştirilen yeni batarya hem çok kısa sürede doluyor, hem de patlama ihtimali yok.

Günümüzde yoğun olarak kullanılan lityum-iyon bataryaların aslında ciddi sorunları var. Bunlardan biri üretimlerinin pahalıya mal olması, çünkü lityum dünyanın her yerinde bolca bulunan bir element değil. Bir diğer sorun ise lityum ve oksijen bir araya geldiğinde çok şiddetli bir kimyasal tepkimenin ortaya çıkması. Sık sık duyduğunuz patlayan cep telefonu ya da dizüstü bilgisayar bataryalarının arkasındaki ana sebeplerden biri de bu.

Stanford Üniversitesi’nde çalışan uzmanlar uzun süredir bu sorunlardan etkilenmeyecek bir batarya geliştiriyorlar. Gezegende en bol bulunan elementlerden biri olan alüminyum kullanılan bu bataryanın en büyük avantajlarından biri son derece ucuza üretilebilmesi olacak. Ayrıca lityum bataryalardaki gibi patlaması da pek söz konusu değil. Daha da önemlisi, alüminyum-iyon bataryalar çok hızlı şarj edilebiliyorlar. Standart boyutlardaki bir alüminyum-iyon batarya hücresi bir dakika gibi kısa bir sürede tam şarj seviyesine ulaşabiliyor.

Tabii alüminyum-iyon bataryalar henüz piyasaya çıkacak kadar olgunlaşmış değiller. Uzmanlar bu bataryaların en büyük sorunlarından biri olan servis ömrü problemini halletmişler. İlk örnekler ancak 100 kez şarj alabilirken, son prototipler 7,500 defa şarj edilebiliyorlar. Bu da sıradan bir lütyum-iyon bataryadan 5 kat daha uzun servis ömrü anlamına geliyor.

Üzerinde çalıştıkları en önemli konu olan enerji kapasitesi problemini de yakın bir zamanda aşmayı umuyorlar. Bu yeni alüminyum-iyon bataryalar şimdilik lityum-iyon benzerlerinin ancak yarısı kadar voltaj üretebiliyor, beşte biri kadar enerji depolayabiliyorlar. Bu sorun da aşıldığında, otomobilden cep telefonuna kadar elektrikle çalışan tüm mobil cihazların maliyetinde ciddi bir tasarruf yapılması söz konusu olabilecek. Konuyla ilgili kısa bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.