Anasayfa Haber Çin’in İlk Elektrikli Spor Otomobili Ortaya Çıktı

Çin’in İlk Elektrikli Spor Otomobili Ortaya Çıktı

Gittikçe artan hava kirliliğiyle boğuşan Çin, elektrikli otomobil sektörüne daha da fazla önem veriyor.

Çin’in ekonomik büyümesi ve halkın gelir seviyesinin yükselmeye başlaması, beraberinde bir dizi ekolojik felaketi de getirdi. Kırsal kesimden istihdamın yoğun olduğu bölgelere hızla göçen büyük sayıdaki insanın ulaşım ihtiyacının karşılanması, ülkenin hem dışarıya olan petrol bağımlılığını, hem de hava kirlilik oranlarını çok ciddi şekilde artırmış durumda.

Çin yönetimi her iki sorunun da elektrikli araçlarla çözülebileceğini düşünüyor. Bu yüzden de güneş enerjisi ve elektrikli otomobil gibi sektörler, giderek daha fazla destek görüyorlar. Bu destek sayesinde ayağa kalkmaya çalışan Çinli otomotiv firmalarından biri olan CH-Auto, mühendislerinin tasarladığı ilk elektrikli spor otomobili Beijing Otomotiv Fuarı kapsamında tanıttı.

Event adı verilen bu ilk model 48 kW/saat kapasiteli bir batarya paketine sahip. Sıfırdan yüz kilometreye beş saniyede ulaşabilen iki koltuklu spor otomobil, tek şarjla ortalama 250 kilometre gidebiliyor. 220 voltluk bir enerji kaynağı kullanarak altı saatte tamamen şarj edilebilen Event, tahminen 2016 sonunda üretilmeye başlanacak ve Çin’de yaklaşık 110,000 dolar civarında bir fiyata sahip olacak.

Ancak Event gerçekte CH-Auto için sadece ilk çıkış modeli olacak. CH-Auto kısa süre içinde farklı modellerden oluşan geniş bir ürün gamı oluşturmayı ve yılda 500,000 adetlik üretim rakamına ulaşmayı hedefliyor. Şüphesiz Çin devleti bu aracın iç pazarda çekici olabilmesi için elinden gelen desteği de gösterecektir. Ancak CH-Auto’nun uluslararası pazarda nasıl bir performans göstereceğini tahmin etmek kolay değil. Gittikçe artan sayıda otomotiv firması bu sektöre giriyor ve elektrikli otomotiv teknolojisi de hızla ilerlemeye devam ediyor.