Anasayfa Haber Dünyanın En Büyük Uzay Teleskobu 2018’de Hazır!

Dünyanın En Büyük Uzay Teleskobu 2018’de Hazır!

NASA, milyarlarca yıl önce gerçekleşmiş kozmik olayları gözlemlemek için yeni bir teleskop üzerinde çalışıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) insanoğlunun gördüğü en büyük teleskop üzerinde çalışmalara başladı. Hubble teleskobundan 100 kat daha güçlü ve etkili olacak olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), önümüzdeki üç yıl içinde kullanıma hazır olacak.

JWST, bundan 13.5 milyar yıl öncesinde (Büyük Patlamadan 220 milyon yıl sonrası) gerçekleşmiş olan kozmik olayları gözlemleme imkanı sunacak. Projenin başındaki isimlerden biri olan Mark Clampin, bu teleskop sayesinde evrenin ilk galaksilerinin gözlemlenebileceğini ve evrenin karanlıkta kalmış bölümlerine dair yeni bilgilerin elde edilebileceğini belirtti.

NASA’nın yeni gözbebeği, 6,5 metre çapında bir ayna içeriyor. Bu ölçü, Hubble teleskobunun neredeyse üç katı. Üstelik bu ayna, ışık toplama konusunda Hubble’a göre 70 kat daha etkili olacak. JWST ayrıca ışığı emdikten sonra tayflarına ayırıp sinyalleri, dalga boyu fonksiyonları olarak dijital ortama aktaracak dört kamera ve spektrometreye sahip olacak.

Bu yeni teleskop ayrıca dünya dışı yaşam keşfetme konusunda yeni umutlar da doğuruyor. Projede çalışan bilim adamlarından biri olan Matt Greenhouse, JWST’nin sahip olduğu sensörler ve ekipmanlar sayesinde spektroskopik olarak ötegezegenlerin atmosferlerinin analiz edilebileceğini ve keşfedilen atmosferlerin bileşenlerinin yapısının anlaşılabileceğini belirtti.

25 yıldır dünyamızın etrafında dönüp duran Hubble’ın aksine JWST, 1.5 milyon kilometre uzaklıktaki LaGrange noktalarından birine konumlandırılacak. Bu sayede güneşin sıcaklığı ve radyasonundan yeterince uzak duracak olan JWST’nin, kızılötesi ışığı ile körelmesi engellenecek. JWST, Hubble’ın son 25 yıldır yaptığı gibi dünya merkezli değil, güneş merkezli hareket edecek.

Matt Greenhouse, JWST’nin önemiyle ilgili olarak, Hubble’ın astronomi konusunda bildiklerimizi nasıl değiştirdiğini hatırlatarak JWST’nin de Hubble ile öğrendiğimiz çoğu şeyi değiştireceğini vurguladı. JWST’nin Ekim 2018’de fırlatılması bekleniyor.