Anasayfa Haber Otonom Kamyonlar Nevada Yollarında

Otonom Kamyonlar Nevada Yollarında

Mercedes tarafından geliştirilen otonom sürüş teknolojileri, Amerika yollarında test edilmeye başlandı.

Mercedes tarafından geçtiğimiz sene tanıtılan Geleceğin Kamyonu 2025 (Future Truck 2025) adlı ileri teknoloji araç prototipinin haberini sizlere iletmiştik. Bu kamyon prototipinin yapılış maksadı, geleceğe yönelik geliştirilen teknolojileri tanıtmaktı. Nitekim bu teknolojilerden bazıları bu yıl yollarda test edilmeye başlandı.

Mercedes-Benz markasını da bünyesinde barındıran Daimler, geçtiğimiz yıllarda Amerikan Chrysler ile birleşmişti. Bu birleşmede Amerikan kamyon üreticisi Freightliner da gruba dahil olmuştu. Mercedes tarafından geliştirilen otonom sürüş teknolojileri, şimdi özel olarak hazırlanmış Freightliner kamyonları kullanılarak Amerika yollarında test ediliyor.

Freightliner-02

Açık ve uzun yolları olan Nevada eyaletinde gerçekleştirilmeye başlanan testlerde kullanılan kamyonlar şimdilik yük taşımıyorlar. Ayrıca direksiyonun arkasında her an kamyonun sistemlerini gözleyen ve müdahaleye hazır bekleyen sürücüler bulunuyor. Highway Pilot adı verilen otonom sürüş sistemi farklı radar ve kamera sistemleriyle donatılmış, ayrıca özel tasarlanmış bir yapay zekaya da sahip. Nevada yollarındaki testlerde bu kamyonların farklı yol koşullarındaki performansları sınanacak.

Bu testler için Amerika’nın seçilmesi de rastlantı değil. Çok büyük bir alana yayılan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kamyon taşımacılığı büyük bir iş kolunu oluşturuyor. Demiryolunun her noktaya ulaşamadığı ülkenin büyük bir kısmında yaşam, ürünlerin büyük kamyonlarla nakledilmesiyle sürebiliyor. Benzer bir durum Kanada ve Meksika için de geçerli, haliyle Kuzey Amerika kıtası ağır otomotiv sektörü için çok önemli bir pazar oluşturuyor.