Anasayfa Makale İncelemeler Toshiba Store Canvio 5TB Taşınabilir Disk İncelemesi

Toshiba Store Canvio 5TB Taşınabilir Disk İncelemesi

Büyük miktarda veri depolamak isteyen kullanıcılar için NAS dışında çözümler de var.

Büyük miktarda veri depolamak isteyenlerin karşısına çıkan en büyük sorunlardan biri düşük erişim hızıdır. En azından USB 3.0 portu yaygınlaşmadan önce durum böyleydi. Büyük miktar veriye hızlı erişmek isteyen kullanıcılar için, yerel ağ (LAN) üzerinden erişilerek kullanılan NAS depolama cihazları uzun süre tek mantıklı seçenek olarak kalmaya devam etti. NAS cihazların kullandığı en düşük hızlı Ethernet bağlantı sürati bile, USB 2.0 ile kıyaslanmayacak kadar yüksekti.

Ancak USB 3.0 portunun bilgisayar dünyasında yaygınlaşmasıyla birlikte bu durum değişti. Yeni nesil yüksek depolama kapasiteli 3,5 inç disk sürücülü taşınabilir diskler, kurulumu ve kullanımı kolay bir çözüm arayan kullanıcılar için iyi bir seçenek oluşturuyorlar. Toshiba’nın Store Canvio serileri de bu türden çözümler arayanlara çeşitli seçenekler sunuyor.

Tasarım

Toshiba Store Canvio serisi taşınabilir diskler birden fazla kapasitede seçenek sunuyorlar. 1 TB’dan 5 TB’a kadar değişen depolama kapasiteleri sunan bu seriden bir ürün seçerken dikkat etmeniz gereken bir unsur var. O da tüm modellerin aynı temel tasarım özelliklerine sahip olmadıklarıdır. 4 ve 5 TB modellerde 7,200 devirli sabit diskler kullanılırken, daha düşük kapasiteli modellerde 5,600 devirli diskler kullanılmış. Haliyle daha yüksek kapasiteli modeller biraz daha hızlılar.

Bizim incelediğimiz 5 TB (HDWC250EK3J1) kapasiteli modelin tasarımı gayet sade. Cihazın üzerinde bir adet USB 3.0 portu, bir 12 Volt güç girişi ve bir de LED çalışma ışığı mevcut. USB 3.0 portu doğal olarak geriye dönük uyumlu ve USB 2.0 portuna bağlanarak da kullanılabilir. Ancak aradaki hız farkı nedeniyle özellikle böyle büyük kapasiteli disklerde USB 2.0 portu mecbur kalınmadıkça tercih edilmemeli.

Toshiba-03

12 Volt güç girişine gelince, tahmin edeceğiniz üzere bu harici disk gücünü harici bir adaptörden alıyor. Bunun için de prize yakın olmak gerekiyor. Eğer yakınlarda bir priz yoksa uzatma kablosuna ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca diski taşırken adaptörü de yanınıza almanız gerektiğini unutmayın. Ancak zaten çoğu 3,5 inç formundaki harici disk gibi, Canvio da pek kolay taşınabilir sayılmaz. 1 kilogramın biraz üzerindeki ağırlığı nedeniyle çoğu kullanıcı onu koyduğu yerden kaldırmayı pek tercih etmeyecektir.

Canvio’nun üzerinde herhangi bir güç düğmesi bulunmuyor, sadece cihazın aktivitesini gösteren bir LED ışık mevcut. Bu tür cihazlarda adet olduğu üzere, bağlı bulunduğu bilgisayar açıldığında otomatik olarak çalışmaya başlıyor, bilgisayar kapandığında o da kapanıyor.

Toshiba-02

Cihazın kasa tasarımı hem diklemesine, hem de yanlamasına yerleştirilmeye müsait tasarlanmış. Birden fazla Canvio diski üst üste koymak mümkün. Ancak kasa tasarımında kullanılan parlak plastik malzeme özellikle toz tutyor ve bunu gösteriyor.

Performans

Canvio’nun veri okuma ve yazma performansında çok sıra dışı bir durum yok. USB 3.0 üzerinden bağlanan ve 7,200 devir çeviren bir sabit diskten beklenen performansı rahatlıkla verdi. Sıralı okuma ve yazmada 210 MB/saniye değerinin altına düşmedi. Okunan dosya boyutları küçüldükçe arama süresi biraz daha artıyor, mesela 512K dosya yazma hızı 110 MB/saniye civarında seyrederken, okuma hızı 68 MB/saniye civarında seyretti. Bunlar genel olarak bu büyüklükte bir sabit diskten beklenen değerler, o yüzden sıra dışı bir durum yok.

Canvio bir süre erişilmeden durduğunda uyku moduna geçtiğinden, ilk erişmede diskin yeniden hızlanması birkaç saniyelik bir duraklama yaşatabiliyor. Ancak sonrasında herhangi bir takılma ya da yavaşlık söz konusu olmuyor.

Toshiba-05

Cihazın gürültü seviyesi ise benzerlerinden biraz daha yüksek. Özellikle erişim esnasında yazma kafasının çıkardığı tıkırtılar ve tambur dönme sesi hayli belirgin olarak duyulabiliyor. Bunun başlıca sebebiyse kasadaki havalandırma girişlerinin çok bol tutulmuş olması. Bu durum ses yalıtımı açısından pek olumlu sonuç doğurmuyor. Ancak kasayı tasarlayanlar soğutma ve uzun ömürlülük açısından bunu gerekli görmüş.

Cihazla birlikte gelen NTI Backup Now EZ yazılımı hayli detaylı hazırlanmış, veri şifrelemeden otomatik yedeklemeye kadar her işi rahatlıkla yapabiliyor. Windows işletim sistemi için formatlanmış olarak gelen Canvio’yu, yeniden formatlayarak MacOS işletim sistemli Apple bilgisayarınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta isterseniz Xbox oyun konsoluna bağlayarak da kullanmak mümkün.

Toshiba-04

Sonuç

Toshiba Store Canvio 5 TB gerek performans, gerek özellik olarak bu sınıftaki rakiplerinden geri kalmıyor. Eğer büyük kapasiteli bir kişisel veri depolama cihazına ihtiyacınız varsa, rahatlıkla tercih edilebilir. Fiyat olarak internet üzerinde hayli değişken fiyatlarla bulmak mümkün, ancak çok daha ucuz 5 TB rakiplerine de rastlayabilirsiniz. Burada tercihinizi biraz da marka tercihiniz belirleyecektir. Ancak her zaman tavsiye ettiğimiz üzere, satın almadan önce biraz vitrin gezmeyi ihmal etmeyin.

Teknik Özellikler:

Bağlantı: USB 3.0
Güç: 12 Volt dış adaptör
Kapasite: 5 TB
Disk Hızı: 7,200 rpm
Disk Önbelleği: 32 MB
Ağırlık: 1,040 gram
Ölçüler: 129 x 42 x 167 mm