Anasayfa Haber MSI Yeni Anakartlarına Mini-SAS Bağlantısı Ekleyebilir

MSI Yeni Anakartlarına Mini-SAS Bağlantısı Ekleyebilir

MSI tarafından üretilen yeni anakartlarla birlikte Mini-SAS bağlantı adaptörünün de verilmesi gündemde.

Intel’in yeni SSD 750 serisi modellerini piyasaya sürmesiyle birlikte, piyasadaki NVMe destekli SSD modellerinin sayısında ciddi bir artış yaşanması bekleniyor. Bu yeni SSD sürücülerin hayli yüksek bant genişliğine ve veri transfer hızına sahip oldukları tartışılmaz. Ne var ki bunları anakarta bağlamak ayrı bir mesele.

Intel’in de desteklediği iki ana bağlantı yöntemi mevcut. Bunlardan ilki anakart üzerindeki PCIe slotlarından birini dolduracak bir bağlantı kartı kullanılması. Diğer yöntem ise SSD’yi içinde SFF-8639 bağlantı portu bulunan 2,5 inçlik bir kasaya oturtarak piyasaya sürmek. Bu ikinci yöntem çok daha avantajlı görünüyor.

SFF-8639 bağlantı portu gerçekte SATA Express ile aynı yapıya sahip, ancak çok daha gelişmiş ve hızlı. Kaldı ki SATA Express standardını neredeyse kimse desteklemediğinden, bu portu kullanan ürün sayısı yok denecek kadar az. Ancak modern anakartlar üzerinde rahatlıkla bulunan M.2 portunu kullanarak, SFF-8639 bağlantısına sahip bir SSD’yi bağlamak mümkün. Tek ihtiyaç duyulacak olan şey, iki portu birbirine bağlayacak bir ara bağlantı.

Basına yansıyan haberlere göre, MSI önümüzdeki günlerde Tayvan’da düzenlenecek olan Computex 2015 fuarında yapacağı bir duyuru ile, yeni nesil anakartlara bu ara bağlantı portunu da ekleyeceğini açıklayacak. “M.2 to Turbo Mini-SAS” olarak adlandırılan bu ara bağlantı adaptörünün, çeşitli X99 yonga setli anakartların kutularına bundle edilmesi planlanıyor. Ancak bunların hangi modeller olacağı henüz kesinleşmiş değil. Bu ara bağlantı adaptörü sayesinde yeni nesil SFF-8639 portlu SSD’leri M.2 portu üzerinden ve veri hızı kaybı yaşamadan MSI X99 anakartlara bağlamak mümkün olabilecek.