Anasayfa Haber Kendini Onaran Malzemeler Geliyor

Kendini Onaran Malzemeler Geliyor

Bünyesinde oluşan hasarı kendiliğinden tamir eden ürünler, çok yakında günlük hayatımıza girebilir.

Biyolojik organizmaların bünyelerinde oluşan hasarı onarmalarından ilham alan İngiliz biliminsanları, kendi kendini onarabilecek eşyalar yapmak için gereken teknolojiler üzerinde çalışıyor. Bristol Üniversitesi bünyesinde çalışan bir ekip, bunun için hayli verimli bir yöntem geliştirmiş.

Profesör Duncan Wass önderliğinde çalışan ekip tarafından geliştirilen yöntem, imalat esnasında ürünün malzemesine nano teknoloji ürünü karbon mikro-küreciklerin yerleştirilmesi prensibine dayanıyor. Ana malzemede yapısal hasara yol açacak kadar güçlü darbeler, bu mikroskobik ölçülerdeki kürelerin kırılmasına ve içlerindeki özel polimer sıvıların dışarı akmasına sebep oluyor.

Dışarı akan yapıştırıcı, malzemenin molekülleri arasına işleyerek bir süre sonra donuyor. Bu sayede farklı ölçeklerdeki hasarların kendiliğinden onarılması mümkün oluyor. Yapılan testlerde bu şekilde gerçekleşen onarımlardan sonra malzemelerin sağlamlıklarından hiçbir ödün vermedikleri de görülmüş.

Bu teknoloji sayesinde her türden araç gereci kendi kendini onarır hale getirmek mümkün. Telefon ekranları, insan bedenine takılan protezler, her türden aracın gövdesi gibi akla gelebilecek her türden nesneyi bu teknolojiyle donatmak çok yakında mümkün olacak. Teknolojiyi geliştiren ekip yakında bunu gerekli kurumların onayına sunacaklar. Çok yakında bu teknolojiyi hayatın her alanında görmek mümkün olabilir.