Anasayfa Haber Boeing, Nükleer Füzyon Motoru Patenti Aldı

Boeing, Nükleer Füzyon Motoru Patenti Aldı

Boeing tarafından alınan yeni bir patent, bilim-kurgu filmlerinde görülen türden fikirleri bir araya getiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren en büyük uzay ve havacılık şirketlerinden biri olan Boeing, yeni ve sıra dışı bir motor tasarımı için yaptığı patent başvurusunu onaylatmayı başardı. Bu yeni motorun yapılması için gereken teknolojilerin bir kısmı halen mevcut olsa da, motorun çalışan bir modelinin üretilmesi için daha yıllar geçmesi gerekebilir.

Bu yeni roket motoru tamamen nükleer güçle çalışacak, aynı zamanda hem füzyon, hem de fisyon tekniklerini kullanacak. Aşağıda patent başvurusunda kullanılan temel çizimini görebileceğiniz bu motorun yanma odasında, çok yüksek güçlü serbest-elektron laserleri kullanılıyor. Bu laserler tarafından bombalanan döteryum ya da trityum gibi hidrojen izotopları, tıpkı bir yıldızın çekirdeğindeki gibi füzyon reaksiyonuna girerek büyük miktarda ısı ve enerji ortaya çıkarıyorlar. Bu ısı ve enerji de roketin egzozundan dışarı püskürerek büyük bir itme etkisi yaratıyor.

Buraya kadar olan kısım aslında pek sıra dışı değil. Biliminsanları bu yöntemle füzyon tepkisini başlatmayı deneysel reaktörlerde uzun zamandır yapıyorlar. Ancak burada esas sorun, yüksek güçlü laser akımlarını devamlı besleyecek ve füzyon reaksiyonunu devamlı tetikleyecek miktarda enerjiyi üretmek. Boeing’in motor planındaki esas sıra dışı nokta da bu sorun getirdiği çözümde yatıyor.

Boeing-Nükleer-Roket

Füzyon reaksiyonunun gerçekleştiği yanma odasının iç çeperlerinin Uranyum-238 gibi kolayca fisyon reaksiyonuna giren bir radyoaktif izotopla kaplanması öngörülüyor. Yanma odasındaki füzyon nedeniyle yüksek ısı ve parçacık bombardımanıyla karşılaşacak olan U-238, nükleer seviyede parçalanmaya başlayacak. Yani ortaya füzyon tarafından başlatılan bir fisyon reaksiyonu da çıkacak.

Bu reaksiyon sonucunda ortaya çıkacak olan ek ısı ve enerji ise, yanma odasına entegre edilecek olan bir kapalı devre türbin sistemi tarafından elektrik olarak geri kazanılacak. Kazanılan bu enerji ise roketin çalışmasında ve geminin sistemlerinin beslenmesinde kullanılacak. Sonuç olarak ortaya kendi kendine yeten bir roket motoru tasarımı çıkıyor. Ancak tabii ki Boeing’in bu patenti çıkarması, bu motoru yapmakta olduğu anlamına gelmiyor. Fakat en azından Güneş Sistemi’nin kolonizasyonu için bu türden güçlü roket motorlarına ihtiyaç duyulduğu da tartışılmaz.