Anasayfa Haber Snowden’den Fermi Paradoksuna İlginç Yaklaşım

Snowden’den Fermi Paradoksuna İlginç Yaklaşım

Eski NSA çalışanı Edward Snowden’a göre hem bizim kullandığımız, hem de uzaylıların kullanıyor olabileceği şifreli iletişimler yüzünden, bugüne kadar hiç temas kuramamış olabiliriz.

NSA belgelerini medyaya deşifre etmesiyle gündeme gelen eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden, evrenin muazzam büyüklükte olmasına rağmen dünya dışı canlıların varlığına dair kanıt olmamasını dile getiren Fermi paradoksuyla ilgili ilginç bir teori ortaya attı. Ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson’ın StarTalk adlı programına konuk olan Snowden’e göre, insanların kullandığı şifreli iletişim yüzünden, uzaylılar bugüne kadar Dünya ile hiç temas sağlamamış olabilir. Ayrıca uzaylıların da iletişimi benzer şekilde şifreli olduğundan, bugüne kadar onlarla ilgili hiç haber almamış olabiliriz.

Snowden konuyla ilgili “Doğru şekilde şifrelenmiş bir iletişimin şifreli olup olmadığını anlamak imkansızdır. Teorik olarak bu tip şifrelenmiş haberleşmeleri rastgele seslerden ayırt edemezsiniz. Yani eğer başka uygarlıkları dinlemek isteyen uzaylılar varsa ya da bizim uzaylıları dinlemeye çalıştığımızı varsayarsak, onların toplumunda iletişimin oldukça ilkel ve korumasız olarak yollandığı çok kısa bir zaman dilimini yakalamamız gerekecektir.”

“Uydulardan dinlediğimiz her şeyi ya da onların bizle ilgili dinlediği her şeyi düşünecek olursak, uzaylıların iletişim sistemleri mutlaka şifreli olacaktır. Dolayısıyla onlarla ilgili duyacağımız her türlü uzaylı televizyon programı, telefon konuşması ya da kendi gezegenlerine yolladıkları türden mesajları, arka plandaki kozmik radyasyon gürültüsünden ayırt etmemiz olanaksız olacaktır.” dedi.