Anasayfa Haber Kuantum Işınlanmada Rekor Kırıldı

Kuantum Işınlanmada Rekor Kırıldı

Bilim insanları, kuantum ışınlanma ile bir fotondaki bilgiyi 100 km uzaklığa transfer etmeyi başardılar.

ABD’nin Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), kuantum ışınlanma çalışmalarında önemli bir başarı elde etti. Optik fiber üzerinden bir fotondan diğerine transfer edilen bilgi mesafesinde 100 kilometrenin üzerine çıkıldı. NIST yetkililerinin söylediğine göre fotonların yalnızca %1’inin bu yolculuğu tamamlayabileceği göz önüne alınırsa oldukça başarılı bir sonuç denebilir. Çalışmalar aşırı düşük sinyal algılayabilen yeni detektörler sayesinde gerçekleştirilebildi.

Kuantum ışınlanmada kat edilmesi gereken hala çok yol var ancak bu konuda yapılan çalışmalar, kuantum iletişimin ve kuantum bilgisayarlarının da önünü açacak. Kuantum ışınlanmanın Star Trek filmlerindeki ışınlanmadan farklı olduğunu da belirtelim. Kuantum ışınlanması, maddenin uzak bir mesafeye transfer edilmesini değil, yeniden yapılandırılmasını sağlıyor. Örneğin eğer gelecekte kuantum ışınlanması gelişir ve insanların ışınlanması mümkün olursa, bu durumda ışınlanan kişinin tüm atomları uzak mesafede yeniden yapılandırılacaktır.

Ancak bu durum ilk konumdaki kişinin tüm atomlarının yok edileceği yani aslında öleceği anlamına geliyor. Işınlanmadan sonraki yeniden yapılandırılan kişi, ilk kişinin taşıdığı tüm bilgilerle aktarılmış olacağından, hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebilecektir.