Anasayfa Makale MBR Diski Veri Kaybı Olmadan GPT’ye Dönüştürün

MBR Diski Veri Kaybı Olmadan GPT’ye Dönüştürün

MBR bölümleme tablosuna sahip sabit diski veri kaybı yaşamadan GPT’ye dönüştürün.

MBR ve GPT arasındaki farkları bu yazımızda daha önceden listelemiştik. Kullanıcılar çeşitli sebeplerden dolayı bu iki sistem arasında geçiş yapmak isteyebilir. Örneğin MBR diskler en fazla 4 bölümü destekler. Eğer daha fazla bölüm oluşturmak istiyorsanız GPT’ye geçiş yapabilirsiniz. Bir diğer geçiş sebebi ise MBR’nin 2 TB sınırıdır. Eğer 2 TB’tan daha büyük bir sabit diskiniz varsa, MBR disk tipinde sadece 2 TB’lık bölümünü kullanabilirsiniz.

Windows’u sıfırdan kuranlar için bu dönüştürme işlemi zararsız olsa da, hali hazırda işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda bu işlemi yapmak, dikkat edilmediği takdirde bütün verilerin kaybolmasına sebep olabilir. Eğer verilerinizi kaybetmeden bu iki sistem arasında geçiş yapmak istiyorsanız, aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz

AOEMEI Partition Assistant

Ücretsiz sürümü bulunan bu disk yazılımı, veri kaybı olmaksızın sistemler arasında geçiş yapmayı sağlıyor. Yine de önemli verileri ne olursa olsun yedeklemenizi tavsiye ederiz. AOEMEI Partition Assistant’ı bu adresten indirebilirsiniz.

Yazılımı indirip kurduktan sonra sahip olduğunuz diskleri ve bölümleri göreceksiniz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey, dönüştürmek istediğiniz diske sağ tıklayıp Diski MBR (veya GPT) Tipine Dönüştürme seçeneğine tıklamak.

aomei

Bu işlemden sonra dönüştürme işlemini başlatın ve tamamlanmasını bekleyin.

Not: İşlem tamamlandıktan sonra BIOS’un Boot sekmesinden boot modunu değiştirmeniz gerekebilir.