Anasayfa Haber Yeni Bombardıman Uçağını Northrop Grumman Üretecek

Yeni Bombardıman Uçağını Northrop Grumman Üretecek

Amerika’nın yeni uzun menzilli bombardıman uçağı ihalesini Northrop Grumman firması kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından açılan yeni uzun menzilli bombardıman uçağı ihalesi, katılan üç büyük firmadan biri olan Northrop Grumman tarafından kazanıldı. Bu ihaleyle geliştirilecek ve üretilecek olan bombardıman uçağı şimdilik sadece Long-Range Strike Bomber (LRSB) olarak adlandırılıyor. Uçağın detayları hakkında henüz pek fazla bilgi yok.

Amerikan Savunma Bakanlığı bu uçakların 2020 yılında uçmaya başlaması ve 2040 yılında tüm eski modellerin yerini almasını planlıyor. İlk etapta 21 tane üretilecek olan uçağın parça başına maliyeti yaklaşık 564 milyon dolar olacak. 21 uçak için açılan ihalenin toplam maliyeti 60 milyar doları buluyor.

Amerikan Ordusu’nun elinde halen 159 adet uzun menzilli bombardıman uçağı bulunuyor. Kıtalar arası uçabilen ve nükleer savaş başlığı da taşıyabilen bu uçaklardan sadece 20 tanesi radara görünmeyen B-2 modellerinden oluşuyor. Geriye kalan uçakların büyük kısmı B-52 ve bir kaç tane de B-1 modeli içeriyor.

LRSB Konsept

Pentagon uzun yıllar boyunca uzun menzilli balistik füzelerin varlığına güvenerek uzun menzilli bombardıman uçaklarını bir kenara bırakmıştı. Ancak Rusya ve Çin tarafından geliştirilen yeni nesil balistik savunma sistemleri, ABD devletinin yeniden bombardıman uçaklarına yönelmesine sebep olmuş.

Halen geçerli olan ABD savunma doktrini bu iki ülkeyi öncelikli tehdit olarak var sayıyor ve silahlanma bütçesini buna göre harcıyor. Ancak gittikçe artan dış ve iç borçlanma yüzünden, Kongre’nin şişmeye devam eden ve bütçenin neredeyse yarısını götüren savunma harcamalarına her geçen gün daha fazla engel çıkardığı da biliniyor.