Anasayfa Makale Uzayda Kullanılan Tek Balistik Silah Sovyet Yapımıydı

Uzayda Kullanılan Tek Balistik Silah Sovyet Yapımıydı

Soğuk Savaş döneminde uzaydaki uydu ve istasyonlarda resmen denenmiş olan tek balistik silahın varlığı ortaya çıktı.

Soğuk Savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında süren silahlanma yarışı sadece Dünya ile sınırlı kalmamıştı. İki ülkenin uzaya bol miktarda uydu göndermeleri ve istasyonlar inşa etmeleri, beraberinde bunların nasıl savunulacağı sorusunu da doğurmuştu.

Dünyayı hedef alan nükleer silahlara sahip uydu sistemlerinin yapılmasından karşılıklı vazgeçilmişti. Ancak yine de yörüngedeki yatırımların korunması için kısa menzilli balistik silahların kullanımı iki ülkenin de gündeminden uzun süre çıkmadı. Bu amaçla çeşitli projelerin geliştirildiği de pek sır değil.

Popular Mechanics tarafından yayınlanan bir makale, yörüngede ateşlenen ilk ve belki de tek balistik silahın Sovyetler tarafından denendiğini ortaya koydu. Kartech R-23M kod adlı bu silah, gerçekte Kızıl Ordu tarafından yaygın olarak kullanılan 23 milimetrelik R-23 otomatik topunun uzaya uyarlanmış bir versiyonu. R-23M modelinde mermi çapı 14,5 milimetreye düşürülmüş ve atış hızı da dakikada 5,000 olarak yükseltilmiş.

Kaltech R-23M

Bu silahın ilk kez Salyut-3 istasyonuna takıldığı ve orada denendiği biliniyor. Yapılan denemeler yerçekimsiz ortamda balistik bir silah kullanmanın ne kadar zor olduğunu ortaya çıkarmış. Silahın atışı esnasında oluşturduğu itme, bağlı olduğu istasyonu yörüngesinden saptıracak kadar güçlü. Bu yüzden de atış esnasında manevra roketlerinin kullanılması gerekiyormuş. Ayrıca silahı yönlendirmek için de aynı şeyin geçerli olduğu söyleniyor.

İstasyon ve uydulardaki manevra roketlerinin yakıtlarının hayli kısıtlı olduğu düşünülürse, bu işin ne kadar zor olduğu daha da kolay anlaşılabilir. Ayrıca silahı yönlendirmek ve kullanmak için de personel gerekiyordu, çünkü o tarihlerde bilgisayarlı atış sistemleri yeterince gelişmiş değildi.

salyut-6

Geçen zamanla birlikte gelişen füze sistemleri bu tür silahlara olan ihtiyacı da ortadan kaldırmış. Amerika ve Rusya çok uzun zamandır yörüngedeki uyduları vurabilecek füze sistemlerine sahipler. Ancak artık geçmişte kalmış olsa bile, Kartech R-23M gibi bir silahın yapılmış ve denenmiş olduğu gerçeği de tarihe not düşülmüş olacak.