Anasayfa Haber Wendelstein Füzyon Reaktörü Başarıyla Çalıştı

Wendelstein Füzyon Reaktörü Başarıyla Çalıştı

Wendelstein 7-X füzyon cihazı ile ilk helyum plazması elde edildi, hidrojen plazması ise yolda.

Alman Max Planck Institute for Plasma Physics (IPP) tarafından Wendelstein 7-X füzyon cihazı kullanılarak helyum plazma üretimi başarıyla sonuçlandı. Yaklaşık bir yıl süren hazırlık ve testlerden sonra Wendelstein 7-X ile bu tip cihazların güç istasyonu olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılacak.

9 yıllık üretim aşamasının ardından Wendelstein 7-X füzyon cihazı Nisan 2014’te tamamlandı. Plazma maddeler için üretim hazırlıkları o günden bu yan devam etti nihayet 10 Aralık 2015 tarihinde IPP, Wendelstein 7-X ile ilk helyum plazmasını üretmeyi başardı.

helyum plazma

Araştırmacılar boşaltılmış plazma damarına 1 miligram helyum ekledi ve mikrodalga ısıtma ile 1.3 megawattlık kısa bir atış yapıldı. Yapılan gözlemlere göre elde edilen helyum plazması kameralar ve ölçüm aletleri ile görüntülenebildi.

Projenin başındaki isim Profesör Thomas Klinger, plazma üretim projesine soygaz helyum ile başladıklarını ve 2016 içerisinde projenin asıl amacı olan hidrojen plazmasını elde etmeye çalışacaklarını belirtti. Helyum plazmasının üretiminin daha kolay olduğunu belirten Profesör Klinger, ayrıca plazma damarlarının helyum plazması ile temizlenebileceğini ekledi.

Wendelstein 7-X bölümünden sorumlu Dr Hans-Stephan Bosch, ilk plazmanın saniyenin onda biri kadar gözlemlendiğini ve bir milyon derece sıcaklığa ulaştığını belirterek sonuçlardan oldukça tatmin olduklarını belirtti. Bir sonraki aşamanın, plazmanın gözlemleme süresini arttırmak olduğunu ekleyen Dr Bosch, yeni yıl arasından sonra Ocak ayı içerisinde hidrojen plazması için çalışmalara başlanacağını da duyurdu.