Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #50 – İkinci Dünya Savaşı ve Silikon Vadisi

Kafa Ayarı #50 – İkinci Dünya Savaşı ve Silikon Vadisi

Kafa Ayarı #50 - İkinci Dünya Savaşı ve Silikon Vadisi
Kafa Ayarı #50 - İkinci Dünya Savaşı ve Silikon Vadisi

Kafa Ayarı’nda Silikon Vadisi’nin nasıl kurulduğunu, karakterini nasıl kazandığını konuşuyoruz. Söz doğal olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan açılıyor…

Silikon Vadisi adını sık sık duyuyoruz. Yüksek teknoloji şirketlerinin toplandığı bu bölgede her gün yepyeni milyar dolarlık şirketler çiçek açıyor. Peki bu vadinin havasında suyunda bir şey mi var? Bir de neden dolar milyarderleri şort – tişört geziyor?

Silikon Vadisi’nin tarihi aslında vadinin nasıl olup da elmasıyla ünlü bir yer olmaktan çıkıp, Apple gibi markalarla dolup taştığını ortaya çıkartıyor. 1909’dan 2015 yılına ve önümüzdeki yıllara uzanan oldukça büyük bir yolculuk bu. Vadinin babası olan Frederick Terman, silikon transistörün mucitlerinden fizikçi William Shockley‘e pek çok isim var. Vadinin isim babaları kadar Venture Capital şirketleri, 1930’ların büyük ekonomik buhranına kadar sayısız ekonomik etken ve aktör var.

Söze Silikon Vadisi’nden başlıyor, İkinci Dünya Savaşı‘nın etkilerinden sonra burada yeşeren kültürü konuşuyoruz. Özellikle savaş esnasında yaşananlar, radar yarışları, mikrodalga şirketlerinin yükselişi ve Soğuk Savaş’a uzanan süreç ve Sputnik’in uzaya çıkması da konumuzun önemli alt başlıkları arasında yer alıyor.

Savaş, barış, tarih, girişimcilik, kültür ve teknoloji üzerine konuştuğumuz Kafa Ayarı #50’de siz değerli seyircilerimize de sıcak içeceğiniz eşliğinde iyi seyirler dileriz…

Disclaimer: Bu programın hazırlanmasında alüminyum folyo kullanılmamış, çelik tercih edilmiştir. Bay Area olarak adlandırılan bölge aynı zamanda Thrash Metal gibi pek çok alt müzik türü için de tarihi öneme sahiptir. Exodus, Testament, Megadeth sevenlere ayrıca selam eder, Metallica gibi dünya çapında üne kavuşan grupların da buraya geldikten sonra yeşerdiğini hatırlatırız.

Film Tavsiyesi: Casuslar Köprüsü – Bridge of Spies.
Dizi Tavsiyesi: Yüksek Şatodaki Adam – The Man in The High Castle.
Venture Capital Hakkında Dizi Tavsiyesi: Silicon Valley (2014 – TV Serisi)

Program notları: Kafa Ayarı #50 – İkinci Dünya Savaşı ve Silikon Vadisi bölümünü bir değişiklik yapıp LG V10 akıllı cep telefonu ile 4K Ultra HD olarak çektik.

Ses ve görüntü kaydı yaptığımız V10’un video özelliklerini bu sayede test ettik ve deneyimlerimizi sizlerle LG V10 inceleme videomuzda paylaşacağız.