Anasayfa Haber EasyJet’in Hibrit Uçağı Ciddi Yakıt Tasarrufu Sağlayacak

EasyJet’in Hibrit Uçağı Ciddi Yakıt Tasarrufu Sağlayacak

İngiliz havayolu şirketi EasyJet’in yeni hibrit uçağı, yılda 50 bin ton yakıt tasarrufu sağlayacak.

Ulaşım araçlarında petrolün kullanımı artmaya devam ediyor ama özellikle otomobil üreticileri son yıllarda elektrikli modeller üzerine de yoğunlaşmaya başladı. Elbette uçak üreticileri ve havayolu şirketleri de alternatif yakıt sistemleri üzerinde çalışıyor. Cambridge Üniversitesi’nin hibrit uçağı, iki yıl önce İngiltere semalarında test edilmiş ve analizler gerçekleştirilmişti.

İngiliz havayolu şirketi easyJet de hidrojen yakıt hücreli hibrit uçak hazırlıyor. Geliştirilen hibrit uçak, bagajda yakıt hücresi tankı barındıracak. Jet motoruna ihtiyaç duymayan sistemde, uçak pistteyken bu bataryalardan gelen enerjiyle taksi yapacak. Jet motorları ancak uçak havalanmaya hazırlandığından çalıştırılacak. Bu sistem yılda ortalama 50.000 ton yakıt tasarrufu sağlayacak.

Uçakların pistte havalanmayı beklerken harcadığı yakıtın, bir yıldaki toplam yakıt tüketiminin %4’ü olduğu ifade ediliyor. Bu yeni hibrit sistemde jet motorları kalkış anına kadar çalıştırılmayacağından, bu %4’lük yakıt tüketiminin önüne geçilecek. Hidrojen yakıt hücreli hibrit uçaklar, havayolu şirketlerinin uzun vadede maliyetlerinin azalmasını sağlayacak.