Anasayfa Makale Daha Etkin Facebook Kullanımı İçin 10 İpucu

Daha Etkin Facebook Kullanımı İçin 10 İpucu

Facebook’u daha etkin kullanmak için 10 farklı güvenlik, gizlilik ve paylaşım ayarını bir araya getirdik.

Yaklaşık 11 yıl önce dünya çapında kullanıma giren Facebook, son istatistiklere göre günde bir milyarı aşkın farklı kullanıcının buluşma noktası haline gelmiş durumda. Elbette bu 11 yıllık süreçte sosyal ağda çok önemli köklü değişiklikler yapıldı. Facebook hem web, hem de mobil aygıtlara özel uygulamalarında belirli aralıklarla güncelleme yayınlayarak, yenilikler getiriyor. Ancak, birçok kullanıcı sosyal ağı daha verimli kullanabilmek için mevcut olan özelliklerin farkında değil. İşte bu makalemizde Facebook’u daha etkin kullanmak için 10 farklı ipucunu sizlerle paylaşıyoruz.

Önemli Arkadaşlarınıza Öncelik Verin

 

Facebook’ta en sağ üst bölümden Ayarlar’a eriştikten sonra, “Haber Kaynağı Tercihleri”ne tıklayarak önemli arkadaşlarınıza öncelik verebilirsiniz.

 

Karşınıza gelen seçeneklerden arkadaşlarınız arasında öncelik sıralamasını belirleyebilir, Haber Kaynağı’nda görünmesini istemediğiniz kişileri gizleyebilir, takibi bırakabilirsiniz. Ayrıca daha önce takibi bıraktığınız kişileri de buradan tekrar listenize dahil edebilirsiniz.

Ek olarak ilgi alanlarınıza göre yeni Facebook sayfalarını takibe başlayabilir ve Haber Kaynağı’nda gizlenen uygulamalar listesine erişebilirsiniz.

Bildirimleri RSS İle Alın

 

Facebook’taki gelişmeleri, RSS bildirimleriyle anlık şekilde takip edebilirsiniz. Özellikle haber sitelerinde sık kullanılan bu özellik Facebook’ta da bulunuyor. Bildirimler’in hemen sol üst kısmında Bildirimlerimi alma yöntemi: RSS” şeklinde belirtiliyor. 

 

Burada, web tarayıcınızın kendi RSS okuyucusunu kullanabileceğiniz gibi, üçüncü parti bir uygulamayı da tercih edebilirsiniz. Eğer RSS sistemini kullanıyorsanız, Technopat’taki gelişmeleri de anlık olarak görebilirsiniz. 

Facebook Erişim Listesini Kontrol Edin

 

Facebook, güvenlik konusunda uzunca bir süredir çalışmalar yapıyor. Son getirilen sistemle birlikte cep telefonlarına doğrulama kodu gönderilebiliyor. Ayrıca hesabınıza erişmeye çalışan biri olduğunda bilgilendiriliyorsunuz. Ancak yine de bunun takibini yapmak isterseniz sosyal ağda buna özel bir bölüm de yer alıyor.

“Ayarlar” > “Güvenlik” yolunu izleyerek, “Tarayıcıların ve Uygulamaların” bölümünden gerekli sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

İki Aşamalı Doğrulamaya Geçin

 

“Ayarlar” > “Güvenlik” > “Kodmatik” sayesinde bu ayarlamayı yapabilirsiniz.

 

“Kur” bağlantısına tıkladığınızda şifrenizi girmeniz gerekiyor.

 

Ardından karşınıza gelen pencerede QR kodunu herhangi bir uygulamayla taratmanız ya da güvenlik kodunu girmeniz gerekiyor.

Zaman Tüneli’nizde Paylaşım Yapabilecek Kişileri Seçin

 

Facebook, varsayılan olarak Zaman Tüneli’ni açık halde sunuyor. Yani arkadaşlarınız sizin Zaman Tüneli’nizde paylaşım yapabiliyor. Ancak basit bir gizlilik ayarıyla bunu sınırlandırabilir ya da engelleyebilirsiniz.

“Ayarlar > Zaman Tüneli ve Etiketleme” bölümünden en üstten, “Zaman tünelime kimler bir şey ekleyebilir?” sayesinde arkadaşlarınızın paylaşım yapmasını “Sadece Ben” seçeneğiyle engelleyebilirsiniz.

Etiketlendiğiniz Gönderiler Haberiniz Olmadan Zaman Tüneli’nizde Gözükmesin

 

Yine “Ayarlar > Zaman Tüneli ve Etiketleme > İnsanların eklediği etiketleri ve etiketleme önerilerini nasıl yönetebilirim?” bölümünden “İnsanların senin gönderilerine eklendiği etiketler Facebook’ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu?” seçeneğini aktif ederek, gönderiler gözükmeden onayınızdan geçmesini sağlayabilirsiniz.

Mobil Bildirimleri Sınıflandırın

 

Mobil cihazlar üzerinden çok fazla Facebook bildirimleriyle karşılaşmak istemiyorsanız, mobil bildirimleri sınıflandırabilirsiniz. Bunun için Android ya da iOS üzerinden Facebook uygulamasından “Ayarlar > Bildirimler” yolunu izlemeniz gerekiyor.

Daha sonrasında karşınıza çıkan pencereden “Hangi Bildirimleri Alacaksın” bölümünden gerekli işlemi yapabilirsiniz.

Gönderilerinizin Kimler Tarafından Görüneceğini Belirleyin

 

Facebook’ta paylaşım yaparken gönderilerinizi herkese açmak durumunda değilsiniz. Yani dilerseniz paylaşım yaparken; “Herkese Açık” penceresine tıklayabilir, “Arkadaşlar” ya da “Sadece Ben” seçeneğini tıklayabilirsiniz. Ayrıca isterseniz gönderilerinizi yalnızca oluşturduğunuz gruplardaki kişilere de açık hale getirebilirsiniz.

Bağlantıları Daha Sonra Okumak İçin Kaydedin

 

Gönderilerin sağ üst kısmındaki ok işaretini kullanarak “Bağlantıyı kaydet” diyebilir, daha sonrasında “Kaydedilenler” bölümünden erişim sağlayabilirsiniz.

Facebook Hesabınızı Kime Miras Bırakacağınızı Seçin

 

Hesabınızda yapacağınız ufak bir ayarla, miras bırakacağınız kişiyi seçebilirsiniz. Bu özelliği geçmişte ayrıca bir konu halinde de anlatmıştık. Ancak, önemli olduğu için bu konuda da tekrar hatırlatma gereği duyduk.

Facebook > Ayarlar > Güvenlik > Hesap Vârisi bölümünden gerekli ayarlamayı yapabilirsiniz.

Bu 10 farklı ipucuyla, Facebook’u çok daha etkin, güvenli ve verimli kullanabilirsiniz.