Anasayfa Haber Elektronların Yönü Artık Kontrol Edilebiliyor

Elektronların Yönü Artık Kontrol Edilebiliyor

Bir grup bilim insanı, elektronların yönünü gözlemlemeyi ve kontrol etmeyi başardı.

Bilim tarihinde ilk defa bir grup bilim insanı, atomlardan fırlatılan elektronların yönlerini kontrol etmeyi başardı. Bilim dünyası için oldukça önemli olan bu deneyde, İtalya’da bulunan FERMI elektron lazeri kullanıldı. Bu devrimsel olay saniyenin kentilyonda biri kadar sürdü.

Bu süreç sayesinde dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, kimyasal bileşiklerde yer alan iki element arasındaki elektron hareketlerini kontrol edebilecek. Elektronlarının kontrolünün yanı sıra, elektronların gerçek zamanlı olarak nasıl bu kadar hızlı hareket ettikleri konusunda yapılan araştırmalar da artacak. Bu sayede yanma ve fotosentez gibi işlemler, daha önce olmadığı kadar detaylı incelenebilecek.

Deneyde kullanılan FERMI elektron lazeri, foton ışını kullanan diğer lazerlere göre oldukça farklı çalışıyor. FERMI lazeri, ateşlediği yüksek hızlı elektronları, kendi manyetik yapısı içinden geçiriyor. Ayrıca ince ayarlanabilir olduğu için bilim insanları frekans alanını mikrodalgadan kızılötesine kadar geniş bir yelpazede değiştirebiliyor. Bu sayede lazer, farklı dalga boyunda iki elektron ışını üretti ve kısa dalga boyuna sahip olanı, elektronların yönünü değiştirmeyi çok kısa bir süreliğine de olsa başardı.

Avustralya’daki Swinburne University of Technology’deki kimyager baş araştırmacı Kevin Prince, bir sonraki adımda bu tekniğin kullanılarak katalitik işlemler ve atmosferik kimya gibi karmaşık konular üzerinde çalışmalar yapılacağını belirtti. Elde edilen başarı, Avustralya, ABD, Almanya, Japonya ve İtalya’dan projeye katılan uluslararası bir takımın ortak ürünü. Kevin Price, yaptıkları deney ve FERMI’nin avantajları ile amaçladıkları sonuca ulaşıldığını belirtti.