Anasayfa Makale Android N, Masaüstü Deneyimi Sunuyor

Android N, Masaüstü Deneyimi Sunuyor

Yeni Android sürümünde keşfedilen bir özellik, işletim sistemininde masaüstü tecrübesi yaşanmasına olanak sağlıyor.

Google’ın en yeni mobil işletim sistemi Android N’e dair her geçen gün yeni bir özellik ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz haftalarda önizleme sürümünün dağıtımına başlanan işletim sistemi, yeni keşfedilen serbest pencere modu ile Android kullanıcılarına masaüstü özellikleri sunmaya hazırlanıyor.

Önizleme sürümünde varsayılan olarak devre dışı bırakılmış olan bu önemli özellik, tam da tahmin edebileceğiniz gibi çalışıyor. Bu özellik sayesinde farklı pencereler yeniden boyutlandırılıp ekran üzerinde istenen noktaya sürüklenebliyor. Bu sayede Windows veya OS X’tekine benzer bir deneyim elde ediliyor.

Android’e masaüstü deneyimi katan bu özelliğin ortaya çıkması pek şaşırtıcı değil aslında. Uzun süredir Google’ın Chrome OS ile Android’i birleştirme çabasında olduğuna dair söylentiler mevcuttu. Ayrıca Android’in, tüm Google platformları için standart işletim sistemi olacağı da söylentiler arasındaydı. Görünüşe göre Google, yeni özelliği ile bu yolda ilk adımını atmış.

Android N’i test eden kullanıcıların aktardığına göre uygulamalar ve pencere yönetimi, bir mobil işletimden daha çok masaüstü işletim sistemine ait gibi hissettiriyor. Pencerelerin yeniden boyutlandırılmasının yanı sıra, tablet ve telefonlarda kullanılabilen bölünmüş ekran özelliği ve tam teşekküllü fare desteği bulunuyor.

android n

Gelen ilk görsellere bakacak olursak, bir uygulama içinde bir linke tıkladığınızda veya yeni bir uygulama açacak eylemler gerçekleştirdiğinizde, yeni eylem kendi penceresinde açılıyor. Ayrıca imleci pencere kenarına getirdiğinizde, Windows ve OS X’te olduğu gibi pencereyi yeniden boyutlandırmanızı sağlayan iki çapraz ok simgesi görünüyor.

Kullanıcılardan gelen ilk tepkilere göre, her ne kadar masaüstü deneyimi için temel atılmış olsa da, işleyiş açısından halen ciddi sıkıntılar mevcut. Örneğin ana ekranda herhangi bir görev çubuğunun olmaması, uygulamalar arası geçişte ve yeni uygulama arayışında tuhaflıklara yol açabiliyor.

Ayrıca bazı grafiksel hatalar da oldukça göze batıyor. Bellek yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Microsoft’un Windows’u dokunmatik platformlara hazır hale getirme sürecini hatırlarsak, Android’in tam anlamıyla masaüstü deneyimi sunması için bir miktar beklemek gerektiğini görüyoruz.