Anasayfa Haber Airlander 10, İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Airlander 10, İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10, ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

İlk kez 2012’de karşımıza çıkan dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10, o dönemde ABD ordusu için geliştiriliyordu. Ancak devlet bir süre sonra desteğini çekti ve geliştirici Hybrid Air Vehicles yalnız kaldı.

Bu gelişmeden sonra devasa aracın kaderi belirsizleşti. Kesin olmasa da tahminler kargo taşımacılığında tercih edilebileceği yönünde. Bu arada geliştirilmeye devam edilen Airlander 10’un ilk test uçuşu da başarıyla tamamlandı.

Dört dizel motordan güç alan hava aracı tam 92 metre uzunluğunda. İçinde 38.000 metreküp helyum barındıran hava aracının bu sayede üç hafta boyunca havada kalabileceği belirtiliyor. Airlander 10, saatte 160 km hıza ulaşabiliyor ve toplamda 10 ton yük taşıyabiliyor.

Bu dev hava aracının en önemli özelliklerinden biri de iniş ve kalkış için uçaklar gibi piste ihtiyaç duymaması. Bu sayede normal uçakların gidemediği bölgelere de rahatça erişebiliyor.

İlk uçuş, İngiltere’nin güneyindeki Bedfordshire bölgesinden başladı ve 30 dakika sonra Kuzey Londra’da sona erdi. Airlander 10, farklı uçuş testlerinden geçmeye devam edecek. BBC’nin yayınladığı bir dakikalık kalkış videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=cEVMNpLGB5Y