Anasayfa Haber CIA, Toplumsal Olayları Önceden Tahmin Edebiliyor

CIA, Toplumsal Olayları Önceden Tahmin Edebiliyor

Amerikan istihbarat örgütlerinin toplumsal olayları önceden tahmin etme çalışmaları sonuç vermiş gibi görünüyor.

2015 yılında Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) bünyesinde kurulan Dijital İnovasyon Direktörlüğü, çok masum bir isime sahip gibi görünse de, aslında bilimkurgu filmlerinde görülen türden bir konuyla uğraşıyor. Bölümün yardımcı şefi Andrew Hallman tarafından verilen bir demece göre de başarılı sonuçlar almaya başlamışlar.

Yıllardır üzerinde konuşulan ve tahminler yürütülen bir konu olan sosyal medyanın izlenmesi yoluyla toplumsal trendlerin öngörülmesi, bu direktörlüğün resmen üzerinde çalıştığı konu. İstihbarat örgütlerinin topladıkları bilgiler, sosyal medyadan elde edilen verilerle harmanlanıp, bu iş için geliştirilen yapay zekanın analizine sunuluyor.

Bu çalışmanın amacı, dünyanın herhangi bir yerindeki insan topluluklarının sosyal ve siyasal hareketlerini öngörebilmek. Ve tabii ki Amerikan çıkarlarına hizmet edecek şekilde bu bilgiyi kullanmak. Hallman’ın ifadesine göre CIA bu konuda belirli bir yol almayı başarmış.

Teşkilatın çalışmaları, bir ülkedeki halk hareketlerini 3 ila 5 gün önceden tahmin edebilecek seviyeye gelmiş. Tabii burada hangi ülkeler ve koşulların söz konusu olduğu yolunda net bilgi verilmiyor. Ancak sosyal medyanın takibi için, izlenen ülkenin belirli bir gelişmişlik seviyesine ulaşmış, sosyal medya ve diğer haberleşme kaynaklarını yoğun kullanıyor olması şüphesiz büyük önem taşıyor.