Anasayfa Makale World Of Warcraft: Legion İncelemesi

World Of Warcraft: Legion İncelemesi

World Of Warcraft maceramızın bu yeni perdesinde, Lord Illidan’ın izinde Burning Legion ile savaşmaya hazırlanıyoruz.

World of Warcraft’ın yeni ek paketi Legion, biraz sessiz sedasız ve gizem örtüsüyle bir ay önce satışa sunuldu. Eski WoW oyuncuları kadar en son bu evreni Warcraft 3’te takip etmiş kişiler de Burning Legion’ın içeriğini merak ediyor. Kısaca bir WoW hafızamızı tazeledikten ve Blizzard öncesi sektöre göz attıktan sonra, ek paketin sunduklarını aşağıdaki maddelerden okuyabilirsiniz. Ben zaten hatırlıyorum 12 yıllık dönemi diyorsanız, biraz daha aşağıya inip, ek paketin içeriğine göz atabilirsiniz.

Oyun tarihi World of Warcraft ve öncesi diye ikiye bölünmüş durumda. İlk başta iddialı bir laf gibi dursa da, WoW tüm oyun dünyasını değiştirdi. Online rol yapma oyunları, WoW’dan önce de vardı. Blizzard, Warcraft 3 ve ek paketi Frozen Throne ile RTS (gerçek zamanlı strateji) türüne yeni bir damga vurmuşken, online bir Warcraft oyunu üzerinde gizli gizli çalıştığı dedikoduları ortada dolaşmaya başlamıştı.

Strateji türünden online aksiyon oyununa geçiş ilk başta biraz ön yargıyla karşılandı. O sırada Ultima Online, Everquest, Dark Ages of Camelot gibi oyunlar bu türün önde gelen isimleriydi. O zaman MMORPG tarzı rol yapma oyunlarına hayran kişiler dışında biraz daha eğlence ve alternatif yaşam için kullanılıyordu. Blizzard gizli kapaklı krize neden olan tarz ve oynanış değişiklerinden sonra WoW’u piyasaya sürmek için hazırlıklara başladı.

Genel olarak o dönem oyun otoriterleri WoW’un bu denli uzun soluklu bir proje olacağını düşünmüyordu. Aslında Blizzard’ın kendi de bunu hiç bir zaman düşünmedi. Warcraft 3: Frozen Throne’da bıraktığımız hikayeden sonra geçen WoW’da Azeroth üzerinde yaşayan karakterleri yönetiyorduk.

inquisitor

Oyun Dünyası Baştan Keşfedildi

12 yıl önce WoW piyasaya çıktığı zaman, oyuncular bol hatalı ama çok eğlenceli bir dünyayla karşılaştı. Üst üste alınan müthiş inceleme notaları bir yana, oyuncular arasında WoW’un müthiş bir oyun olduğuyla ilgili övgüler kulaktan kulağa dolaşmaya başlamıştı. Piyasadaki online rol yapma oyunlarından daha farklı bir yolla, karakter gelişimi heyecanlı görev zincirleriyle süslenmişti.

Diğer online oyunlarda öldüğünüzde günlerce topladığınız eşyalar ortadan kaybolurken, WoW ölüm cezasını daha basit zırh ve para düşmeleri gibi sistemlere bağladı. Öte yandan Vanilla olarak anılan ilk oyunda, hayata kalmak zordu. Oyuncular bir birlerine yardım etmeden, görevlerin yerlerini bulamıyordu. Bu zorluk WoWHead gibi yepyeni oyuncuların ürettiği içeriklerin doğmasını sağladı.

World of Warcraft efsanesi hızla yayılırken, diğer online oyunların sunucuları azalmaya başladı. Vanilla’da aslında Alliance ve Horde olarak ikiye bölünmüş bir dünyada sıradan karakterleri yönetiyorduk. O dönemde Warcraft 3’ten hayran olduğumuz karakteri gidip görmek, yeni kurulan dünyada yerimizi bulmak gibi görevlerimiz vardı.

Bir süre önce çıkan Star Wars Galaxies ise, WoW’un en büyük rakibi olarak görülüyordu. Galaxies, oynanış yapısı ve insanlara Star Wars evreninde gerçekten yaşadığı hissini vermek üzerine tasarlanmıştı. Ev ve speeder alıp filmlerde gördüğümüz bir çok şeyi yapabiliyorduk. Darth Vader’dan emir alırken, İmparator’un elini öpmek gibi uzun soluklu görev zincirleri vardı.

WoW ve Galaxies arasındaki müthiş rekabet, 2007’deki ikinci ek paket olan Burning Crusade ile birlikte son buldu. Hepimizin Warcraft 3’te karizmasından etkilendiğimiz Illidan geri dönüyordu. Ama saatlerce dungeon ve raid kasarak güçlenen bağımlı oyuncuların istekleri uğruna öldürülecekti.

Blizzard, BC ek paketiyle birlikte oyunun sistemini biraz daha basitleştirirken, normalde gördüğümüzde sevindiğimiz hero’ların oyuncağımıza dönüştüğü dönem başladı. Artık yavaş yavaş, sıradan macera perest vatandaşlar yerine, Azeroth’un kaderini belirleyecek kahramanlara dönüşüyorduk.

suramar

Yaşama Elveda, Azeroth’a Merhaba

Blizzard, BC ile birlikte artık 12 yıl aralıksız sürecek imparatorluğunu da sağlama almıştı. Bu süre içerisinde iki Star Wars, ayrıca Matrix, Conan, Yüzüklerin Efendisi, Warhammer temalı iddialı online oyunlar çıktı. Blizzard’ın yeniden keşfettiği oyunculuk tanımı üzerine ve giderek artan kazançlardan ağzı sulanan rakipler, WoW katili diye adlandırdıkları bir çok yeni oyun ortaya koydu.

WoW tüm bunları gömdüğü gibi, bir de onların artı yönlerini alıp büyüdü. WoW ilk 5 yılı içinde sosyal bir hareket haline geldi. İlk başta bu çılgınlığı küçümseyen firmalar, Blizzard ile sponsorluk anlaşmaları yapmak için sıraya girdi. Üst üste gelen Azeroth’taki alternatif yaşamla ilgili haberler derken, WoW oynamak artık popüler olmuştu.

Blizzard sonra ikinci ek paketi olan Wrath of the Lich King ile, Arthas’ın da üstünü çizdi. Oyun giderek basitleşmiş, görev, eğlence ve yaşam sistemleri değişmişti . Sonraki ek paketler olan Cataclysm ile oyun baştan yaratıldı, Mist of Panderia ile, Asya pazarı hedeflendi. Warlords of Dreanor ile hem senaryo hatırlatıldı, hem de MOBA oyuncuları da WoW’a katıldı.

Her ek paketle yenilikler, uçan binekler, meslekler, level sayısının artması, yeni sınıflar gibi özellikler geliyorken, oyun daha da basitleşmişti. Artık WoW her yere uçarak gittiğiniz, görevleri kurye gibi adrese teslim şekilde bulup yapabileceğiniz bir yapıdaydı. Vanilla’da altın bulmak, özellik açmak, binek bulmak için ter döken oyuncular ,ek paketleri hızlıca tüketip hayatlarına dönecek hale gelmişti.

İşte Blizzard, yeni ek paketiyle cesur kararlar alıp çoğu oyuncunun aşina olduğu Warcraft 3 ve Burning Crusade hikayesini harmanladı. WoW: Legion, biraz gizli saklı ve senaryosu pek vurgulanmadan tanıtıldı. World of Warcraft’ın ilk duyurulduğu dönemlerdeki gibi ön yargıyla bakılan bir ek paket olarak üretiliyordu. Oyunun piyasaya çıkışı üzerinden geçen 1 ayda ise, Blizzard tıpkı 12 yıl önce yaptığı gibi farklı bir pazarlamayla 10 milyon oyuncu sayısına geri ulaştı. Peki, Legion nasıl Wrath of the Lich King’ten sonra giden aboneleri geri getirdi? İncelemeyi daha rahat takip etmeniz için, Legion’ın temel değişiklerini ve eleştirileri maddeledim.

Artık Hazırız: Wow Legion

illidan

  • WoW: Legion diğer ek paketlerden daha fazla senaryo odaklı bir oyun. Bu senaryo zincirleri, tekli oyunculu bir RPG kadar derin ve sürükleyici olmuş.
  • Oyunun sınıf bazlı ve ana senaryosu Warcraft evrenin hikayesini revize ediyor. Bunca yıldır güç için Burning Legion ile anlaştığını düşündüğümüz Illidan’ın aslında ilk baştan beri büyük bir fedakarlık içinde olduğunu öğreniyoruz.
  • Senaryo, Suramar sayesinde High ve Night Elf tarihine de yeni sayfalar ekliyor.
  • Warlords of Dreanor’un sonundan başlayan Legion, hikaye odaklı ve bol konuşmalı senaryo modlarıyla biraz daha Warcraft 3’ü hatırlatıyor.
  • Oyuna eklenen Broken Isles’da henüz uçmak mümkün değil. Bu yüzden Vanilla dönemindeki gibi her yere tabanvay gidiyoruz. Bu da eski oyunculara nostalji yaşatacak.
  • Hikaye bazlı olarak artık silah peşinde koşmamıza gerek yok. Artifact sistemi sayesinde tüm karakter sınıflarının silahları aynı.
  • Bu silahlar aynı isimlere sahip olsa da hepsini almak için hikayeye dayalı ve sürükleyici özel görevler yapmamız lazım.
  • Silahların dış görünüşünü ve özelliklerini değiştirerek diğer oyunculardan farklı olmak mümkün. Yine de en etkili geliştirme haritalarını internetten takip ederek herkes aynı yoldan gidecek.artifact
  • Artifact’lar için görevlerden ya da loot’tan kazandığımız özel eşyalarla güç (tecrübe puanı da denebilir) toplayarak kendimize yeni yollar çiziyoruz.
  • Legion hikaye olarak, trajik ve heyecanlı bir yapıya sahip. Blizzard, sıradan vatandaştan Azeroth’un ana kahramanlarına dönüşmemizin hikayesini Legion ile tamamlıyor. Her karakter sınıfının hikayesiyle, bağlantılı olarak büyük görevler alıyoruz.
  • Hikaye işleniş sisteminde Mist of Panderia’da başlayan Horde ve Alliance’a ayrı videolar kullanılması burada daha da geliştirilmiş. Legion’da yaşananları tam olarak anlamak için üç yolunuz var. Alliance ve Horde oyuncuları madalyonun iki farklı tarafını görürken, Demon Hunter ise Burning Legion hikayesine odaklanmış.
  • Demon’ların ilk çıktığı gezegeni görmek dışında, Burning Legion’ın gizemi bu oyunla birlikte iyice çözülüyor. BL’nin büyü ve mistisizm kaynaklı bir yapı olmadığını da görüyoruz. Kendi gezegenlerinde gayet uzay gemisi tadında, yarı teknolojik üsleri bulunuyor.
  • Demon Hunter oyunun yeni sınıfı. Bu sınıfla oyuna başlarsanız, hikaye Burning Crusade’e geri dönüyor. BC’den Legion’a kadar olan şeylerden haberiniz yok. Alliance ve Horde giriş görevlerinde yaşananları göremiyorsunuz.
  • DH sadece Night ve Blood Elf olarak seçiliyor. Dış dünyaya kapalı Illidari örgütü beni fazlasıyla havaya soktu. Lord Illidan’ın izinde, fedakarlık dolu, karanlık bir yolumuz var.
  • DH, Tank ve DPS olabiliyor. Legion ile birlikte artık karakterin desteklediği Artifact silahları oyun size veriyor. İstediğiniz zaman Demon Hunter ya da başka bir sınıfta DPS, Healer, Tank gibi alt gruplar arasında geçiş yapabiliyoruz.
  • DH havada süzülerek gidebiliyor. İlk başlarda aşırı güçlü olan bu karaktere PVP (oyuncuya karşı savaş) sistemi açılmadan önce ayar çektiler.demon-hunter
  • DH, çok yönlü bir karakter, uzaktan, yakından, etrafa vurma gibi özellikleri var. Öldürdüğümüz düşmanların ruhunu emerek hakkımızı dolduruyoruz. Süzülebilmek çoğu zaman bineğe gerek kalmadan haritada hızla dolaşmamıza imkan veriyor.
  • DH hızlı ve çevik bir oynanış tarzı istiyor. Haliyle, bu karakter sınıfını açınca bol bol klavye tuşu sesi duymaya hazır olun. Temel hikaye ve oynanış tarzıyla Demon Hunter için Blizzard ayrı bir aksiyon oyunu bile yapabilirdi.
  • Broken Isles haritası dışında, Kalimdor ve Eastern Kingdoms haritaları da geliştirilmiş. Çok daha büyük bir Stormwind ve Ogrimar ile karşı karşıyayız.
  • Blizzard sadece rakip online rol yapma oyunlarından değil, Diablo 3 ve mobil oyunlardan da çok esinlenmiş.
  • Artık oyundaki günlük oynanışı artırmak ve daha güçlü eşyalar kazanmak için Broken Isles içinde çok eğlenceli günlük görevler var. Bu görevlerin bir kısmı senaryoda yaptığımız önceki olayların tekrarı iken, bazıları da gayet komik yeni maceralar açıyor.
  • Oyunun senaryosuna tam olarak devam etmek yeni görevler açmak için, günlük görevler sayesinde itibar puanı açmak mümkün. Ayrıca, Dungeon ve Raid’lerle güçlenene kadar bu görevler sayesinde karakter için işe yarar eşyalar bulabiliyorsunuz.
  • Broken Isles’de yaşayan ana grupların harita üzerindeki 4 görevini yaparak, hediye sandığı alabiliyorsunuz.
  • Oyunun en merak edilen yeniliği garnizon sisteminin, sınıf ana merkezlerine dönüşmesi. Blizzard burada Assassin’s Creed ve mobil oyun sisteminden bayağı etkilenmiş.
  • Her karakterin senaryo görevinin yer aldığı sınıfına göre bir ana üssü bulunuyor. Sınıf senaryolarını Old Republic’te görmüştük. Örneğin Warrior’un başka bir karakter hikayesi varken, Paladin ile çok farklı maceralar yaşayabiliyoruz. Tüm bu hikayeler Legion’ın ana senaryosu altında toplanırken, bir yandan da Class Hallls (ana üs) gelişimini sağlıyoruz.
  • Bu senaryolar gereği, emirlerimizi yerine getiren takipçilerimiz oluyor. Bu değişiklik herkesi meraklandırmıştı. Ana üssümüze giderek, buradan Legion ile olan savaşa takipçilerimizi gönderiyoruz. Tarayıcı bazlı oyun gibi onların savaşını görmeden (AC Brotherhood ile gelen sistemi hatırlayın), onlar sayesinde daha fazla puan ve eşya kazanıyoruz.elf
  • Bu takipçiler de tıpkı esas karakterimiz gibi gelişiyor, tank, healer, DPS gibi çeşitli farklı sınıflar altında toplanıyor. Onları göreve yollayıp sürekli olarak yönetmek için sınıf üssümüze dönmemiz lazım. Bu sıkıcı bir hal alabiliyor. O yüzden Blizzard Legion’a özel bir uygulama çıkardı. Mobil oyun gibi, üsse geri dönmeden bir uygulama üzerinden tüm işlemleri yapmak mümkün. Blizzard böylece bilgisayar başında olmadığınız zamanlarda bile WoW’u hayatınıza sokuyor.
  • Ana görevler dışında haritada gezerken sarı ünlem işaretiyle karşılamak mümkün. Bu da Vanilla dönemindeki gibi bir nostalji yaşatıyor. Artık haritadan bakıp direkt görev verenleri bulmak yerine emek harcamak gerekli.
  • Artık Dungeon’lar dışında World Boss sistemi sayesinde, ana harita üzerinde de güçlü düşman öldürüp iyi eşyalar kazanmak mümkün.
  • Yeni mesleklere bağlı olarak, yeni ham maddeler de oyuna eklenmiş.
  • Broken Isles aslında Broken Shore, Stormheim, Val’sharah, Azsuna ve Suramar adlı bölgelerden oluşuyor. Khadgar’ın yönlendirmeleriyle, bu bölgelerde ana senaryoyu tamamlayacak görev zincirleri yaparak Legion’ın hain planlarını engellemeye çalışıyoruz.broken-isles
  • Her bölgedeki ana görev Dungeon’lara bağlanmış. Hikaye tamamlama açısında bu önemli bir gelişme.
  • PVP sistemi daha renkli ve rekabetçi bir hale getirilmiş. Onur puanlarıyla da Diablo’daki paragon sistemi gibi karakterinizi güçlendirmek ve geliştirmek mümkün.
  • Oyunun final kısmı Surumar’a saklanmış. Surumar tasarım olarak çok etkileyici. Yalnız esas şehrin içinde dayak yememek için maskeyle dolaşmak bir yerden sonra sıkabiliyor.
  • Yeni binekler dışında, evcil hayvanlar için de gizli görev zincirleri bulunuyor.
  • Myhthic + Dungeon ve Raid’ler Legion ile birlikte hayatımıza giriyor. Blizzard çok uzun süreden sonra Dungeon ve Raid sistemini değiştirdi. Diablo’daki gibi daha zorlu ve görev bazlı bir sistem var. Şimdilik oyunda fazla Raid olmadığı için, tam bir yorum yapmak yanlış.
  • Sınıf üssümüzden yanımıza yardımcı müttefik alıp tek başına görev peşinden koşmak da mümkün.
  • Dungeon’ların kendi içindeki mini hikaye ve görev sistemlerinin üzerinde fazlasıyla durulmuş.
  • Diablo 3’teki gibi, karakterimizin üzerindeki kıyafetlerin şeklini belirli bir oyun parası karşılığında değiştirebiliyoruz. Haliyle karizmatik görünmek için, daha kötü setleri ve eşyaları giymeye gerek yok. Bu sistem bir listeleme özelliğiyle de geliştirilmiş.
  • Dalaran, Alliance ve Horde’un Legion’daki ana merkezi. Yine de Auction House gibi bazı önemli özelliklere eski yerlerinden ulaşıyoruz.
  • WoW tarihini gördüğümüz önemli görevlerin sayısı artırılmış.
  • Dungeon ve Raid’lerde Diablo 3’teki Rift sistemi gibi kademeli ilerleme özelliği gelmiş. Belirli süre altında tüm hikayeyi temizlerseniz, gelen Keystone’lar sayesinde başka bir Mycthic Dungeon’dan maceraya devam edebiliyorsunuz.
  • İyi bir oyuncu için oyundaki tüm yenilikleri, mesela 110. karakter seviyesine ulaşmak gibi, ve önemli gelişmeleri 1-2 hafta arasında yapmak mümkün oluyor. Bundan sonra haftalık ve günlük görevleri beklemek, meslek için uğraşmak gibi yapılacak az şey kalıyor. Gelecek yamalarla Broken Isles içeriği artırılana kadar sıkılabilirsiniz.

Blizzard, WoW: Legion ile birlikte oyunu 2016 standartlarına ulaştırırken, her telden oyuncuyu kendine çekmeyi hedeflemiş. Eğlenceli oynanışa eklenen derin senaryo, Demon Hunter sınıfının eğlenceli ve gizemli yapısı derken WoW, Vanilla zamanında sektöre kattığı değerleri günümüz standartlarıyla oyuna geri getirmiş.

12 senelik bir oyunu her seferinde diriltmenin yolunu bulan Blizzard, World of Warcraft tarihinin en iyi ek paketini üretmiş. Yine de bir süre sonra hep aynı şeyleri yapmak biraz sıkıcı olabiliyor. Öte yandan, 10 tane eşya topla, 20 tane yaratık öldür gibi online oyunların değişmez görev sistemine daha heyecanlı alt hikayeler ekleyerek, seviye 100 ve 110 arasında keyifli dakikalar yaşamanızı sağlamış. Tek kişilik bir oyun gibi sadece hikaye tabanlı oyun arayan kısa süreli oyuncuları düşünen bir sistem üreterek de dertlere derman olmuş.