Anasayfa Haber Ay Üssü Kurmak Sanıldığından Zor Olacak

Ay Üssü Kurmak Sanıldığından Zor Olacak

NASA gözlemleri, Ay üzerine bir koloni kurmanın sanılandan çok daha zor olacağını ortaya çıkardı.

NASA bir süredir Ay yüzeyini yakından gözlemlemek için yörüngeye oturtulan Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) aracını kullanıyor. Ay yörüngesinde dolaşan bu araç, belirli bölgeleri devamlı yakın takip altında tutuyor.

Yüksek sıklıkta çekilen görüntüleri inceleyen NASA uzmanları, Ay yüzeyindeki topoğrafik değişimleri eskisinden daha detaylı biçimde tespit etme imkanı bulmuş. Ulaşılan sonuçlar ise Ay yüzeyinin eskiden sanıldığından çok daha yoğun bir bombardıman altında olduğunu ortaya çıkarmış.

Yok denecek kadar ince bir atmosfere sahip olan Ay, devamlı olarak uzaydan gelen irili ufaklı parçacıklar tarafından bombalanıyor. Büyük çoğunluğu Güneş Sistemi’nin oluşmasından geriye kalan ve Ay’ın çekimine kapılarak yüzeyine çarpan bu enkaz, Ay toprağının üst tabakasını her asırda bir defa tamamen alt üst edecek kadar yoğun.

Bu durum Ay yüzeyine kurulacak olası istasyon ve madenlerin de hasara uğrama ihtimalini kat be kat artırıyor. Çok küçük bir alanda bile hayli kısa sürede yoğun değişim tespit eden uzmanlar, kurulacak istasyonları korumanın daha önce sanılandan çok daha zor olacağını düşünüyorlar.