Anasayfa Haber Çin, En Uzun Uzay Görevini Başlattı

Çin, En Uzun Uzay Görevini Başlattı

Shenzhou-11 uzay aracı Çin tarihindeki en uzun insanlı uzay görevine çıktı.

Uzay araştırma programına çok büyük bütçe ayıran Çin, Amerika ve Rusya gibi ülkelerle arasındaki farkı kapatmak için çalışıyor. Bir süre önce Tiangong-2 uzay istasyonunu devreye sokan Çin, bu sabah istasyona ilk kez iki taykonot gönderdi.

Long March-2F roketinin tepesine yerleştirilen Shenzhou-11 uzay gemisiyle yola çıkan Jing Haipeng ve Chen Dong adlı taykonotlar, Çin’in kuzeyinden başarıyla fırlatıldı. İki gün sürecek yolculuktan sonra Tiangong-2 ile kenetlenecek olan uzay aracı, taşıdığı taykonotları ve malzemeleri istasyona bırakacak.

30 gün sürmesi planlanan görev boyunca istasyonda yaşayacak olan taykonotlar çeşitli bilimsel konularda çalışmalar yapacaklar. Ayrıca uzay yürüyüşüne de çıkması planlanan taykonotların, istasyon üzerinde çeşitli onarım tatbikatları yapması bekleniyor.

Çin’in altıncı insanlı uzay uçuşu olan bu görev, yakın zamanda yeni ikmal gemilerinin fırlatılmasıyla desteklenecek. Çin bu istasyondan daha büyüğünü de inşa etmeyi ve diğer gezegenlere gitmek için platform olarak kullanmayı planlıyor. İnşa edilen ilk istasyon olan Tiangong-1 ise kısa süre önce kontrolden çıkmıştı ve önümüzdeki sene atmosfere girerek yanması bekleniyor.