Anasayfa Haber Astronotlara Sanal Dostlar Eşlik Edecek

Astronotlara Sanal Dostlar Eşlik Edecek

Nasa, uzun yolculuklarda astronotlara sanal gerçeklikle eşlik edecek görüntüler üzerinde çalışıyor.

Güneş Sistemi içinde yer alan diğer gezegenlere yolculuklar bile elimizdeki teknolojiyle yıllar sürüyor. Mars’a gidecek astronotların gidiş ve dönüş yolculuklarının bir yıldan çok daha uzun sürmesi söz konusu. Bu kadar uzun yolculuklar için çözülmesi gereken tek sorun yakıt, hava ve gıda değil.

Yıllarca sürecek bir yolculukta, küçücük bir gemide kısılıp kalacak olan astronotların karşılaşacağı psikolojik sorunlar da çok önemli. Küçük bir alanda uzun süre kalan ve birbirinden başkasını görmeyen insanlarda ortaya çıkan psikolojik bozukluklar, astronotların ölümcül hatalar yapmasına sebep olabilir.

Nasa bu soruna yönelik farklı çözümler üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri de 360 derece sanal gerçeklik kullanarak astronotlara açık alanlar, farklı mekanlar ve hatta yaşayan insanlardan alınan video kayıtlarını izlettirmek. Bu konuda i8 şirketiyle işbirliğine giden Nasa, aralarında astronot Buzz Aldrin ve komedyen Reggie Watts gibi isimlerin bulunduğu kişilere sanal gerçeklik destekli video kayıtları hazırlatmış.

Nasa bu 360 derece VR kayıtlarını yakın gelecekte yapılacak Mars seyahati simülasyonlarındaki deneklere izletecek. Tamamen dışarıdan yalıtılmış ortamda aylarca kalacak deneklerin psikolojik durumları ve bu videoların etkileri de gözlemlenecek. Böylece gelecekteki derin uzay görevlerine daha iyi hazırlanılacak.