Anasayfa Haber EMP Saldırısına Dayanıklı Beton Geliştirildi

EMP Saldırısına Dayanıklı Beton Geliştirildi

Püskürtülerek kaplanan bu yeni beton, binaları EMP saldırılarına karşı koruyabilir.

Elektronik cihazları devre dışı bırakacak ve dünyada belki de uygarlığın çökmesine neden olabilecek bir EMP (elektromanyetik darbe) saldırısı tehdidi çok uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Ancak yine de uzmanlar bu olasılığa karşı önlemler geliştirmek üzere çalışıyorlar.

Nebraska Üniversitesi mühendisleri Christopher Tuan ve Lim Nguyen, “yoğun elektromanyetik enerji darbelerine” karşı bir kalkan görevi gören ve içinde bulunan tüm elektronik cihazları koruyan uygun maliyetli bir beton karışımını başarıyla üretti. EMP işlemeyen beton aslında Tuan ve Nguyen’in daha önceki çalışmalarından uyarlanmış. Başlangıçta daha güvenli yollar ve köprüler kurmanın bir yolu üzerinde çalışırken, yeni betonun elektromanyetik enerjiyi de engelleyebileceğini fark etmişler.

Mikrodalga engelleme özelliği, manyetit adı verilen bir bileşenden geliyor. Manyetit, radyasyon emilmesine izin veren manyetik özelliklere sahip bir demir cevheri. Tuan ve Nguyen, emilimi daha da artırmak için geleneksel beton yerine karbon ve metal elementleri de eklemişler. Pahalı metal muhafazalar veya Faraday kafesleri inşa etmeye kıyasla, yeni iletken betonun kullanımının daha kolay ucuz olduğu ifade ediliyor.