Anasayfa Haber Mars’ta Dev Buz Kütlesi Keşfedildi

Mars’ta Dev Buz Kütlesi Keşfedildi

Mars’a gönderilen Reconnaissance Orbiter sondası, 170 metre kalınlığında bir buz tabakası keşfetti.

Buz kütlesinin Utopia Planitia bölgesinde bulunması, gelecekte Mars’a gidecek astronotların susuzluğunun giderilmesine yardımcı olabilir. Mars’ın orta-kuzey enlemlerinde çatlamış ve çukur bir bölgenin altında donmuş olan buz tabakası, devasa bir rezerv oluşturuyor.

Utopia Planitia’da bulunan buz, Texas Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Cassie Stuurman önderliğinde bir grup araştırmacı tarafından keşfedildi. NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter uzay sondası tarafından gönderilen 600’ün üzerinde zemin radar taramasından gelen verileri analiz eden bilim insanları, New Mexico’dan daha büyük bir alanı kapsayan donmuş bir su havzası bulunduğunu tespit ettiler.

Mars araştırmacılarına göre, Kızıl Gezegen’de buz bulmak kesinlikle şaşırtıcı değil. Stuurman, “Mars’ta çok miktarda donmuş su var. Mars tarihinin erken döneminde oluşan çıkış kanallarına dayanarak, Mars’ın bir zamanlar 100 metre derinliğinde bir tabakada bütün gezegeni örtecek kadar sıvı suya sahip olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Stuurman’a göre, Utopia Planitia hakkındaki en şaşırtıcı olaysa, kayalık malzemeye su buzunun (yüzde 50 ila 85) oranı ve buz ile kaya arasındaki ilişki. Utopia Planitia’nın buzullarının çoğu minerallere sıkı sıkıya bağlı olmak yerine, ayrı havzalarda bulunuyor. Buz tabakasının kalınlığı yer yer 170 metreyi buluyor.

Stuurman, “Bu kalınlık, bu tip havzalar için benzeri görülmemiş seviyede ve iklim modellerini sınırlamak için kullanılabilir” dedi. Başka bir deyişle Mars’ta, Dünya’da olduğu gibi, kalın buz tabakaları bize gezegenin iklim tarihine daha geniş bir pencere açıyor.

Buz, düz bir arazide bulunuyor, bir uzay aracı ile ulaşmak oldukça kolay ve kütle yüzeye yakın. Yaklaşık 1 ila 10 metre derinlikte. Texas Üniversitesi’nden Jack Holt, “Bu havza, muhtemelen Mars’taki çoğu donmuş sudan daha erişilebilir” diyor. Utopia Planitia’nın çeşitli yönleri, onu gelecekteki kolonistler için çekici bir sulama kanalı haline getirebilir. Stuurman’a göreyse Utopia Planitia’nın nasıl oluştuğunu anlamak, onun gibi diğer rezervleri bulmamıza yardımcı olabilir.