Anasayfa Haber Avrupa Birliği, Robot Haklarını Tartışıyor

Avrupa Birliği, Robot Haklarını Tartışıyor

Avrupa Parlamentosu, yaklaşan yapay zeka ve robotik devrimine şimdiden hazırlık yapmaya başladı.

Lüksemburg’lu politikacı Mady Delvaux tarafından kaleme alınan ve Avrupa Parlamentosu gündemine sunulan Yapay Zeka Raporu, 17 kabule karşı 2 red oyu alarak kabul edildi. Raporun öngördüğü konularda çalışmalara başlanacak ve gerekli altyapıların oluşturulması sağlanacak.

Bu raporun ana teması, yaklaşmakta olan yapay zeka ve robotik alanlarındaki devrimsel değişikliklere uygun kanuni düzenlemelerin yapılması üzerine kurulmuş. Avrupa Birliği bu alanlarda ciddi ilerlemelerin yapıldığını dikkate alıyor. Bu ilerlemelerin köklü toplumsal ve endüstriyel değişimlere yol açacağı da vurgulanıyor.

Kabul edilen rapora göre yapay zekanın Asimov tarafından belirlenmiş 3 Robot Kanunu’na uygun biçimde programlanması öngörülüyor. Ayrıca yapay zekanın ne olduğunu bilmesi kesinlikle sağlanmalı ki, Blade Runner tarzı kimlik bunalımı geçiren modellerle uğraşmak zorunda kalınmasın da deniyor. Yapay zeka ve robotların kayıt ve takibi için gerekli düzenlemelerin yapılması da söz konusu.

Tabii tüm bunların yanı sıra, bir de yapay zekaya her koşulda insanların kontrolünden çıkmalarını önlemek için bir “kapatma düğmesi” konması şart koşuluyor. Bu sayede gelecekte Skynet tarzı bir yapay zekanın isyan etmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Tabii tüm bu düzenlemelerin yapılması hayli zaman alacak.