Anasayfa Makale Dizüstü Bilgisayarın Kamerası Bantlanmalı Mı?

Dizüstü Bilgisayarın Kamerası Bantlanmalı Mı?

Kişisel gizlilik için dizüstü bilgisayarların ön kamerası kapatılmalı mı?

Kişisel gizliliği korumak için dizüstü bilgisayarların kameralarının bantlanması, son birkaç yıldır sıkça duyduğumuz bir yöntem. Üstelik bu tedbiri alanların arasında oldukça yüksek profilli kişiler de mevcut.

FBI direktörü James Comey geçtiğimiz aylarda tüm ABD vatandaşlarına, dizüstü bilgisayarlarının kameralarını ve mikrofonlarını bantlamalarını önermişti. Bunun sebebi olarak da kendisinden daha akıllı birinin aynısını yaptığını söylemişti.

Comey’in bu açıklaması ile Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz Haziran ayında paylaştığı ünlü fotoğrafına gönderme yaptığı çok açık. Zira paylaştığı fotoğrafta Zuckerberg’in kişisel bilgisayarının kamera ve mikrofonunu bantladığı açık bir şekilde görülüyor.

Elbette bir FBI direktörünün ve dünyanın en büyük sosyal medya şirketinin CEO’sunun kişisel gizlilik ve güvenliğini sağlamak almak için böyle yöntemlere başvurması gayet anlaşılabilir. Peki bu saldırganların rastgele bilgisayarlara saldırıp, ünlü olmayan kişilerden içerik çalma olasılığı var mı?

Eğer ünlü veya sürekli ön planda olan biri değilseniz, pek yok. Çünkü bu tip saldırganlar, elde ettikleri görüntü ve ses içerikleri ile şantaj yaparak kazanç sağlamaya çalışır. Bu nedenle genelde yüksek profilli olduğu düşünülen hedefleri seçerler.

Bu yönde yapılan araştırmalara göre saldırganların kameranızı izinsiz ele geçirebilmesi için, öncelikle bilgisayarınızı kontrol altına alabilmesi lazım. Saldırı için en sık kullanılan yöntem ise, e-posta eklentileri. Saldırganlar, gönderdikleri e-posta eklentisine RAT (Remote Administration Tools) yazılımı yüklüyor ve siz bu eklentiyi açtığınız anda RAT yazılımı arka planda bilgisayarınızın kontrolünü saldırgana teslim etmek için çalışmaya başlıyor.

Sonuç olarak saldırıya uğrama şansınız, yüksek profilli biri olmadığınız sürece, oldukça düşük olsa da, bazı önlemler almak isteyebilirsiniz. İşte kişisel gizliliğinizi güvence altına almak için yapabilecekleriniz:

  • Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızı kapatın.
  • Kullandığınız yazılımları güncel tutun. Özellikle web tarayıcınızın ve Adobe Flash başta olmak üzere tüm eklentilerinizin güncel olması oldukça önemli.
  • Güvenlik duvarını sürekli açık tutun.
  • Düzenli olarak malware taraması yapın ve anti-virüs porgramlarınızı sürekli açık tutun.
  • Güvendiğiniz kaynaklardan gelse dahi e-posta linklerine ve eklentilerine tıklamadan önce iki kere düşünün.

Eğer bu yöntemler içinizi rahatlatmayacaksa, Mark Zuckerberg’in yolundan giderek kamera ve mikrofonları bantlamayı tercih edebilirsiniz.

10 Yorumlar

  1. Aygıt yönetici ile de çözülür. Devre dışı bırakmak en kısa çözüm. Ben işimi garantiye alayım diyenler, göz zevkleri bozulmayacak ise bant da bir çözüm.

  2. Zaten kamerayı kullanmıyoruz. Beyaz çerçeveye beyaz bir bantla çözüyoruz. He zaten bir hacker bizi hacklese ne olacak. Banka hesabımız bile yok ki çalsın.

  3. benim 10 yıldan fazla bir süredir yaptıgım işlem milletin aklı nerdeydi facebook sahibinin bunu yaptıkdan sonra moda oldu ben 2005 yılında staj yaparken prorat isimli truva yazılımını gördükden sonra bu işlemi yapmaya başladım en etkili ve kolay bi yöntem masaüstü içinse şu kapaklı cam lardan alın kapaklarını kapatıverin bu kadar kolay.

  4. Biz bu işleri 90’lı yıllarda “GetRight” isimli dahiyane program vasıtasıyla yapıyorduk. :) Özellikle webcam’i açık adamın cd tablasını aniden açtığınızda suratında oluşan ifade görülmeye değer olurdu.. :) (Çok pislik adamlarmışız!..)
    Okullarda gençlere İngilizce, Almanca yerine “Osmanlıca” (!!) öğretmeye kalkarsanız, sonuçlar böyle global dünyadan bihaber çıkar.. En az 7-8 former (emekli) CIA ve FBI görevlisi, bazıları isimlerini dahi gizlemeden verdikleri röportajlarda başta Facebook olmak üzere, ABD merkezli tüm sosyal medya platformlarının istihbari amaçlarla NSA tarafından kurdurulduğunu beyan ettiler.. Hatta son yıllardaki kavgaların üzerine bir CIA çalışanı “bunların içinde hükmedemediğimiz tek yapı Apple, bu da Steve Jobs’dan kaynaklı” demişti.. “Social engineering” yüzyılın yozlaştırma projesi, çok da başarılı uygulanıyor, 1.sınıf kurbanlardan biri de Türk gençliği ama dediğim gibi böyle şeylerin eğitimine ne gerek var canım?.. Çocuklar dedelerinin mezar taşını okuyacak kadar Osmanlıca öğrensinler kafi!..

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version