Anasayfa Haber Satürn’ün Uydusu Titan, Büyük Bir Enerji Kaynağı

Satürn’ün Uydusu Titan, Büyük Bir Enerji Kaynağı

Yaşanamayacak bir uydu olan Titan, içinde çok büyük bir enerji barındırıyor.

Satürn gezegeninde birden fazla Ay bulunuyor. Bu Ay’lardan en büyüğünün ismi Titan. Titan, insanlık için Mars dışında keşfetmeye en değer uydu. Su olmasa da çoğunlukla bir sıvıyla kaplı ve genel anlamda da güvenli bir yer. Fakat akıllardaki en önemli soru “Bir koloni insan, orada hayatta kalabilir mi?” şeklinde. Bu sorunun cevabı ise olumlu.

Titan üzerinde yapılan araştırmalar, uydunun bir koloniyi hayatta tutabilecek kadar enerjiye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Uyduya ilk gidenlerin radyoaktif bozunmadan enerji elde etmek için bir nükleer enerji santrali yapması gerekse de alternatif olarak oldukça fazla olan hidrokarbon göllerinden de faydalanılabilir. Bu göllerden hidrojen ve asetilen birleştirilip enerji üretilebilir. Satürn’de şiddetli gerçekleşen gelgitler de rüzgar türbinleriyle enerji üretimine oldukça elverişli bir ortam sağlıyor.

Rüzgar ve metandan enerji

Satürn’deki rüzgar gücü, Dünya’dakinden 10 kat daha fazla. Ancak rüzgar gücünden faydalanabilmek için oldukça gergin türbinler kullanmak gerekir ve bu enerji, üst atmosferde gerçekten etkili olacaktır. Güneş enerjisi ise neredeyse kullanılamaz bir kaynak. Titan, çok az güneş ışığı alıyor. Örneğin 80 milyonluk Türkiye’ye güneş enerjisinden üretim yapmak için Titan’da 80 milyon adet güneş paneli kullanmak gerekir. Bundan ötürü güneş enerjisi, ancak takviye amaçlı kullanılabilir. Titan’da bolca bulunan bir diğer enerji kaynağı ise metan gazı. Uyduda oldukça fazla metan bulunduğundan, uzay kaşifleri Titan’a kocaman bir yakıt deposu gözüyle bakıyorlar.

Titan oldukça soğuk

Titan’a yakın bir zamanda gitmek şu anda mümkün değil. Önce Mars’a gidilmesi gerekiyor ve Mars’a da 2030’dan önce yolculuklar düzenlenemeyecek. Titan’a gitmekteki tek sorun zaman da değil, uydunun şartları epey sert. Uydudaki sıcaklık -179 derece gibi aşırı düşük bir değer. Yer çekimi kuvveti ise yalnızca 0,14 g, Dünya’dan 0,86 g daha düşük bir değer. Fakat günün birinde Titan’a keşif için gidilip başarılı olunduğunda Dünya’nın kaynak sıkıntısı oldukça azalacaktır.

Titan hakkında daha fazla bilgi edinmek için Kafa Ayarı #39‘u izleyebilirsiniz: