Anasayfa Haber Süper İletken Sayesinde Anında Şarj Olabilen Piller

Süper İletken Sayesinde Anında Şarj Olabilen Piller

Anında şarj olabilen piller için süper iletken kullanımında yeni gelişmeler var. MXene testlerindeki süreler inanılmaz…

Alessandro Volta, 200 sene önce ilk pili ürettiğinden bu yana daha uzun süre dayanan, daha ekonomik ve her anlamda daha iyi batarya teknolojileri geliştiriliyor.

Bilim insanlarının yeni hedefi ise akıllı telefonlar için anında şarj olabilen yeni bataryalar. Elbette tek kullanım alanı bu değil ancak mobil cihazların yaygınlığı ve ekonomik potansiyeli o kadar büyük ki araştırmalarda odak noktasına oturmuş durumda.

Günümüz dünyasında akıllı telefon kullanmak bir ihtiyaç halini almışken kullanıcıların en çok şikayetçi olduğu ortak konu pil ömrüdür. Sürekli kullanım altında bir telefonun şarjı gün içerisinde hızlıca tükenebiliyor. Pil kapasitesini arttırma çalışmaları bu yüzden hızla devam ediyor.

Grafen ve MXene

Ancak ikinci bir sorun ve ihtiyaç daha var. Bu da şarj süresini kısaltmak. Telefonu şarja takıp bir saat ya da yarım saat beklemeden hemen şarj edebilmek. Bilim insanlarının üzerinde çalıştığı bir çok proje, şarj cihazı telefona bağlandığında telefonu anında ya da neredeyse anında şarj etmeye yöneliyor.

Peki nasıl olur da pil anında şarj olur? Standart materyaller ile bu son derece zor. Bu yüzden Drexel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi özel materyaller üzerinde çalışıyor.

Üniversitenin geliştirdiği materyalin adı MXene. İki boyutlu ve süper iletken olan bu materyal sayesinde gelecekte telefonların kullanıcı açısından bakıldığında anında şarj olabilmesi mümkün. Projenin başkanı olan Dr. Yuri Gogotsi, meraklı mühendisler için şarj süresini onlarca milisaniye ile ölçüyor.

MXene yeni bir materyal değil, daha önce sayısız haberimize konu olan grafen benzeri bir materyal. Konseptten gerçeğe geçiş yapıyor.

Tabii ki söz konusu teknoloji hemen hayata geçmeyecek, gelecek sene incelediğimiz telefonlarda karşımıza çıkmayacak. Ticari fizibilite açısından daha çok geliştirilip test edilmesi gerekli. Eğer her şey yolunda giderse, birkaç sene sonra anında şarj olabilen telefonların piyasaya çıkması mümkün olacak. Sonrasında hızlı şarj teknolojilerine pek ihtiyacımız kalmayacak.

Anında Şarj Olan Otomobiller

Ancak telefonlardan daha kritik bir diğer alan buraya yatırım yapıyor. Elektrikli araç piyasası, Mxene ve benzeri araştırmalardan telefonlardan bile daha çok yararlanacak.

Bu tür bir teknoloji fosil yakıtlı klasik binek araçların artık koleksiyonerler dışında kullanımdan kalkmasını sağlayabilir. Elbette bu insanlığın yararına olsa da herkesin çıkarlarına uygun olmayabilir. Bu yüzden gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

İlginizi çekebilir: Samsung ve LG Daha Güvenli Bataryalar Üretecek