Anasayfa Makale Windows 10 Pro For Workstations Nedir?

Windows 10 Pro For Workstations Nedir?

Bu makalemizde sizlere Windows 10 Pro For Workstations nedir, özellikleri nelerdir, bunları anlatacağız.

Microsoft, geçtiğimiz günlerde Windows 10 Pro For Workstations işletim sistemini duyurdu. Bahsi geçen sistem, profesyonel kullanıcılar, veri merkezleri için tasarlanmış bir işletim sistemi. Temele inildiğinde ise Windows 10 Professional sürümünün bir üstü. Bir başka açıdan bakıldığında ise Windows Server ile Windows 10 Pro’nun birleşimi denilebilir. Peki bu Windows sürümündeki farklar nedir?

ReFS (Resilient File System)

ReFS, yüksek boyutlu depolama alanlarında hataları önlemek için kullanılan bir dosya sistemi. ReFS sayesinde bozulmuş olan dosyalar, daha önce dosyaların eşlendiği bir sürücüden rahatlıkla geri getirilebiliyor. Bu sayede veri kaybı riski minimuma iniyor. ReFS’den tam randıman alabilmek için birçok depolama aygıtı barındıran bir PC’ye sahip olmanız gerekiyor. Windows 10 Pro for Workstations’ın ReFS üzerinden boot edip edemediği henüz bilinmiyor. Buradan yola çıkarak bu dosya sisteminin NTFS’nin yerine geçemeyeceğini söylemek mümkün.

NVDIMM-N Desteği

PC kullanımı sırasında açtığınız dosyalar, yaptığınız işlemler, siz bilgisayarı kapatana kadar RAM üzerinde depolanıyor. Ancak eğer NVDIMM-N hafıza kullanıyorsanız, bilgisayarı kapatıp açtıktan sonra dahi önceden yazdığınız bilgiler bellekten silinmiyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi, NVDIMM-N oldukça pahalı, bu yüzden son kullanıcı PC piyasasında pek bulunmuyor. Profesyonel makinelerde kullanılan NVDIMM-N modüllerine Windows 10 Pro for Workstations destek veriyor. Bu sayede işlemlerin daha güvenli yapılabilmesi sağlanıyor.

Daha hızlı dosya paylaşımı

Bu Windows sürümünde, Windows Server’da da bulunan SMB Direct desteği mevcut. SMB Direct, ağ adaptörlerinin Remote Direct Memory Access (RDMA) teknolojisini desteklemesine ihtiyaç duyuyor. Bu sayede sistem çok az CPU kullanımı ve gecikme ile yüksek hızlarda çalışabiliyor. Öte yandan yüksek boyutlu dosyalara erişim sağlayan uygulamaların, dosyaları SMB ile ağ üzerinde daha hızlı paylaşması sağlanıyor.

Aynı şekilde RDMA destekleyen ağ adaptörleri de ucuz donanımlar olmadığından, söz konusu teknoloji genel kullanıcılara yönelik değil.

Sisteminiz RDMA destekliyor mu?

Ağ bağdaştırıcınızın RDMA teknolojisini destekleyip desteklemediğini kontrol etmek oldukça kolay:

  • Başlat menüsüne PowerShell yazın.
  • PowerShell‘e sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın.
  • Gelen ekranda şu kodu yazın:
    Get-SmbServerNetworkInterface
  • RDMA Capable sütununa bakın. Eğer True ise ağ adaptörleriniz RDMA destekliyordur.

Gelişmiş donanım desteği

Windows 10 Pro for Workstations, profesyonellere yönelik bir sistem olduğundan, donanım desteği de ona göre. Zaten yukarıda bahsettiğimiz üzere genel kullanıma tabi olmadığı için farklı teknoloji ve bellek kullanımı mevcut. Aynı şekilde genelde sunucularda kullanılan Intel Xeon ve AMD Opteron işlemcileri de Windows 10 Pro for Workstations işletim sisteminde kullanılabiliyor. Öte yandan sistemin sınırları da çok geniş. Windows 10 Pro for Workstations çalıştıran bir bilgisayarda dört adet CPU ve 6 TB RAM kullanmak mümkün.

Çıkış tarihi & fiyatı

Windows 10 Pro for Workstations işletim sistemi, Windows 10 Fall Creators Update dağıtımı yapıldıktan sonra erişilebilir olacak. Ancak Microsoft, işletim sisteminin ayrı bir şekilde satılıp satılmayacağı ya da hangi fiyattan satışa sunulacağı gibi konularda açıklama yapmadı. İş istasyonu yani workstation olarak tanımlanan hazır bilgisayarlar, muhtemelen Windows 10 Pro for Workstations yüklü olarak gelecektir.

İlginizi çekebilir: Çift İşlemcili İş İstasyonu Toplama Rehberi