Anasayfa Haber Uzay Elbiselerine Oto-Pilot Eklenecek

Uzay Elbiselerine Oto-Pilot Eklenecek

Astronot kıyafetlerine eklenecek yeni bir sistemle uzayda kaybolma tehlikesi ortadan kaldırılacak.

Uzaya çıkan astronotlar EVA (Extra Vehicular Activity – Araç Dışı Çalışma) için özel tasarlanmış uzay kıyafetleri giyerler. Bu kıyafetler içinde yaşam destek sistemleri bulunan, giyeni uzaydan koruyan küçük bir uzay gemisi gibi tasarlanır. Ancak günümüzde kullanılan kıyafetlerde bile önemli bir eksik vardır; kriz anında astronota yardımcı olacak herhangi bir otomatik kılavuz sistemi mevcut değildir.

Uzayda yön bulmak ve hareket etmek gerçekten de çok zordur. Hele de bir kriz anında astronotların yönünü kaybetmesi ve uzay boşluğunda kaybolması tehlikesi çok büyüktür. Astronotlar bu yüzden emniyet halatları kullanırlar, ancak bu da çok sınırlı bir çözümdür.

Amerikalı uzay araştırmaları şirketi Draper, bu soruna bir çözüm geliştiriyor. “Take Me Home” adıyla patenti çıkarılan yeni sistem, uzay kıyafetlerine entegre edilecek. Bu sistem uzayda acil durumlarda astronotun yolunu bulmasına yardımcı olacak, gerekirse kullanıcıyı otomatik olarak güvenli bir noktaya uçuracak.

Bu yeni sistem henüz geliştirilme aşamasında ve kullanıma ne zaman gireceği belli değil. Ancak Draper yetkilileri bu sistemin kullanım alanının sadece uzayla sınırlı kalmayacağını düşünüyor. Çalışmak için GPS gibi yardımcı teknolojiler kullanmayan Take Me Home sistemi, günlük hayatta da dalgıçlar, itfaiyeciler ve kurtarma ekiplerinin işini kolaylaştırabilir.