Anasayfa Makale Apollo Uzay Programına Ait Binlerce Fotoğraf Yayınlandı

Apollo Uzay Programına Ait Binlerce Fotoğraf Yayınlandı

NASA, meşhur Apollo uzay programına ait binlerce fotoğrafı Flickr üzerinden yayınlandı.

1960’lı yıllarda dünyada pek çok politik ve kültürel gelişme yaşanmış olsa da, bilim ve teknoloji alanındaki en önemli konu başlığı şüphesiz Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışıydı. Her iki süper güç kendil uzay programlarına dev kaynaklar aktardılar. Zamanın ABD başkanı Dwight D. Eisenhower tarafından başlatılan ve NASA tarafından yürütülen uzay programına ise Apollo adı verildi.

John F. Kennedy ABD başkanı olduktan sonra Apollo programının başlıca hedefi ay yüzeyine yolculuk olarak belirlendi. Apollo programı 1969 ve 1972 arasında uzaya 12 yolculuk gerçekleştirdi. Bu uçuşlardan 6 tanesinde Ay yüzeyine iniş yapıldı.

Apollo 1 olarak adlandırılan ilk uçuş bir hata nedeniyle fırlatılamadı ve başarısız oldu. Sonradan gönderilen Apollo 8 ve 10 roketleri Ay yörüngesine ulaşıp dünyaya geri döndü, ancak bu roketler de Ay yüzeyine iniş yapmadı. Apollo 11 olarak adlandırılan dördüncü uçuş ise NASA’ya ilk gerçek başarısını kazandırdı.

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin adlı iki astronotun 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile ay yüzeyine iniş yapıp aya ayak basmaları dünya tarihine geçen bir olay oldu. Bu iki astronot yaklaşık iki buçuk saat boyunca ay yüzeyinden taşlar ve mineraller topladı, fotoğraflar çekti ve ay yüzeyine bir ABD bayrağı dikti. Ekibin üçüncü üyesi Michael Collins ise ayın yörüngesindeki ana gemide iki arkadaşının sağ salim geri dönmesini bekledi.

Bu başarılı operasyonun ardından ABD ve NASA ay yüzeyine 5 tane daha roket indirdi. Ancak bu operasyonların hiçbiri tarihte Apollo 11 gibi bir etki bırakmadı.

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ikilisi 24 Temmuz 1969’da dünyaya geri döndü. Beraberlerinde ay yolculuklarından elde ettikleri bolca fotoğraf ve örnek getirdiler. NASA’nın hali hazırda elinde olan diğer Apollo fotoğrafları ile birleşince, ortaya uzay araştırmaları tarihinin en ilgi çekici fotoğraf arşivlerinden biri ortaya çıktı.

NASA, Apollo 11 operasyonunun gerçekliğini sorgulayan komplo teorisyenlerinden sıkılmış olmalı ki, Apollo programına ait 10,000’den fazla fotoğrafı geçtiğimiz yıl Flickr hesabına yükledi. Project Apollo Archive olarak adlandırılan bu fotoğraf arşivinin içinde an itibariyle 14,226 fotoğraf yer alıyor. Efsanevi Apollo programı süresince kaydedilmiş bütün fotoğrafları bu arşiv içinde bulabilirsiniz.