Anasayfa Haber Işıklı Bitkiler Geleceğin Aydınlatma Çözümü Olabilir

Işıklı Bitkiler Geleceğin Aydınlatma Çözümü Olabilir

Yerleştirilen nanoparçacıklarla bitkilerin ışık saçması sağlanabiliyor.

MIT ışık saçan bitkiler geliştiriyor. Suya erişimi bulunan bir bitkinin yapraklarına yerleştirilen 10 nanometre çapındaki nanoparçacıklar, bitkinin yaklaşık 4 saat boyunca ışık saçmasını sağladı. MIT mühendisleri bu tekniği geliştirerek bitkileri aydınlatma kaynağı haline getirebileceklerini iddia ediyor.

Projenin ana amacının bitkileri masa lambası olarak kullanabilmek olduğu belirtiliyor. Herhangi bir şekilde elektrik verilmeyecek olan bu bitkiler, gücünü tamamen kendi metabolizmasıyla sağlayacak. Araştırmacılar gelecekte bu tekniğin ağaçlarda da kullanılabileceğini ve ağaçların sokak lambası görevini üstlenebileceğini belirtiyor.

Bitki nanobiyotiği adı verilen teknikte lusiferaz enzimi kullanıldı. Bu enzim, ateş böceklerinin ışık saçmasını sağlıyor. Bitkinin bu enzimin çalışmasını durduracak reaksiyonlarını engellemek amacıyla yardımcı bir enzim daha kullanılıyor.

Yapraklarının bu nanoparçacıkları alması için bitki, önce bir solüsyona batırılıyor. Sonrasında uygulanan basınçla partiküller gözeneklere yerleştiriliyor. Bunun sonucunda yeşil renkte aydınlatma sağlanıyor.

Amerika Sağlık Bakanlığı’na bağlı FDA bürosuna göre kullanılan nanoparçacıklar güvenli. Bu tekniğin uzun vadede hayvanlar veya insanlar üzerine uygulanıp uygulanamayacağı ise merak konusu. Eğer bu tekniğin zararı yoksa, gelecekte “ışıklı dövme” olarak kullanılması muhtemel.