Anasayfa Haber Gökbilimciler Yeni Galaksi Kümeleri Keşfetti

Gökbilimciler Yeni Galaksi Kümeleri Keşfetti

Yeni Galaksi Kümeleri

MIT gökbilimcileri, Düz Görüşte Saklanan Kümeler (CHiPS) araştırması ile yeni galaksi kümeleri keşfetti.

MIT gökbilimcileri daha önceki çalışmalarda gözden kaçmış tanımlanamamış yeni galaksi kümeleri keşfetti. Yakın zamanda The Astrophysical Journal‘da yayınlanan sonuçlar, galaksi kümelerinin yüzde 1’inin tek bir parlak galaksi olarak yanlış tanımlanabileceğini ortaya koyuyor.

Yüzlerce hatta binlerce ayrı galaksi içeren galaksi kümeleri, yerçekimi tarafından bir arada tutuluyor. Bu kümeler, küme içi ortam adı verilen bir sıcak gaz denizinde hareket ediyor ve uzay tabanlı teleskoplar kullanarak görebildiğimiz X-ışını radyasyonu yayıyor. Bu radyasyon, galaksi kümelerinin etrafında bulanık bir hale yaratırken yıldız veya kuasar gibi tek bir X-ışını kaynağı olan bir nesneye karşı tanımlanmalarını kolaylaştırıyor.

Öte yandan MIT’den Doçent Michael McDonald, 2012 yılında tüm kümelerin bu genel ilkeye bağlı bağlı olmadığını keşfetmişti. Phoenix kümesi olarak adlandırılan bu küme, küme içi ortamdan gelen radyasyonu bastıracak kadar parlak X-ışınları yayan bir kara delik içeriyor. Bu nedenle kümeler tek bir X-ışını kaynağı gibi görünüyordu ve onlarca yıldır yanlış sınıflandırılmıştı.

Bu yeni olasılıkla donanmış, Düz Görüşte Saklanan Kümeler (CHiPS) araştırması hayata geçti. 6 yıllık çalışma sırasında araştırma, biri Phoenix kümesine benzeyen üç yeni galaksi kümesi belirledi. Gökbilimcilerin yalnızca birkaç Phoenix tarzı kümeyi bildiği düşünüldüğünde bunun dikkate değer olduğu ifade ediliyor.

CHiPS araştırması sonuçlarının, eROSITA X-ışını cihazı ile çalışanlar gibi kümeleri nasıl arayacaklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacağı umuluyor.

Diğer taraftan, NASA araştırmacıları, potansiyel olarak yakındaki yıldız sistemlerinde yaşayabilecek gelişmiş dünya dışı uygarlıkları aramak için yeni bir teknik geliştirdiler.