Anasayfa Haber NASA, Astronotlar İçin Yeni İmplant Geliştiriyor

NASA, Astronotlar İçin Yeni İmplant Geliştiriyor

Yerçekimsiz ortamdaki kas erimelerini engellemek için yeni ilaç ve implant geliştiriliyor.

Astronotları tehdit eden kas erimesi problemi NASA tarafından çözülmeye çalışılıyor. Kuruluş, kas erimesini engelleyecek bir ilaç geliştiriliyor. İlaç şu sıralar ISS ve Dünya üzerindeki merkezlerde bazı kemirgenler üzerinde deneniyor.

Düşük yer çekiminin sebep olduğu kas problemlerini çözmeyi amaçlayan ilaç, deneklere standart ilaç olarak veya “nano kanal ilaç iletimi” adı verilen bir teknoloji aracılığıyla veriliyor. Rodent Research-6 (RR-6) adı verilen deney, her biri 20 fareden oluşan 2 ayrı grup üzerinde yapılıyor. Gruplardan biri 1, diğeri ise 2 ay ISS’te yaşadıktan sonra geri getiriliyor, sonra da kaslarındaki değişim inceleniyor.

Nano kanal ilaç iletimi teknolojisi, hastaya deri altına yerleştirilen bir implant aracılığıyla devamlı ilaç verilmesi şeklinde uygulanıyor. Herhangi bir pompa mekanizmasına ihtiyaç duymayan bu teknoloji, bu sayede son derece küçük boyutlarda üretilebiliyor.

Düşük yer çekiminden kaynaklanan kas bozulmaları NASA’nın önemli problemlerinden biri. Zira bu problem NASA’nın uzayın derinliklerine yapmayı planladığı yolculukların önündeki engellerden biri. RR-6’nın başarılı olması durumunda kas bozulmalarının önüne geçileceği ümit ediliyor.