Anasayfa Haber Uluslararası Uzay İstasyonu Özelleştirilebilir

Uluslararası Uzay İstasyonu Özelleştirilebilir

Trump yönetimi Uluslararası Uzay İstasyonu’nu 2024’te özelleştirmek istiyor.

Çeşitli uzay araştırmalarının yapıldığı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) pek çok devletin desteğiyle sürdürülen bir bilimsel proje. Beyaz Saray ise ISS’e sağladığı kaynağın gereksiz bir harcama olduğunu düşünerek, fonlamayı 2024 yılında durdurmayı planlıyor.

ABD’nın fonlamasının kesilmesiyle ISS’e ne olacağı ise henüz bilinmiyor. Bazı kaynaklara göre Trump yönetimi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun özelleştirilmesini savunuyor. Fakat bu noktada sadece ABD’nin değil, çok sayıda devletin de ISS’e yatırım yaptığını hatırlamak gerekiyor. Yani ABD’nin ISS konusunda karar vermesi çok da kolay olmayacak.

Bilimsel araştırmalar için kullanılan ISS’in hangi şirketlerin ilgisini çekeceği ise merak konusu. Zira ISS’te yapılan araştırmalar kısa vadede gelire dönüştürülebilecek cinsten değil. Söylentilere göre Trump yönetimi çareyi ISS’i otele dönüştürmekte görüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda otel kurulması, daha önce Rusya tarafından da dile getirilen bir fikir. Fakat bu otelin istasyona ekstra kapsül eklenerek kurulması planlanıyordu. ABD senatosu ise bu konuda ikiye ayrılmış. Senatör Ted Cruz 2024’te fonlamanın kesilmesi fikrini sert bir dille eleştiriyor. ISS’i fonlayan diğer devletlerin bu konuda ne gibi açıklamalar yapacağı merak konusu.