Anasayfa Haber Samsung, 8K İçerik Sağlayacak Yapay Zeka Geliştiriyor

Samsung, 8K İçerik Sağlayacak Yapay Zeka Geliştiriyor

Samsung düşük çözünürlüklü içerikleri 8K kalitesine dönüştürmek için yapay zekadan faydalanacak.

Geçtiğimiz CES 2018 fuarında Samsung, The Wall adını verdiği lüks televizyonuyla 8K çözünürlüğe geçişini başlatmıştı. Kullanıcılar ise bu geçişe hazır değil. Çünkü günümüzde 4K çözünürlükte içerik bulmak bile hala zor.

Samsung, 4K’daki bu sancılı ve hala tamamlanmayan geçişin 8K’da yaşanmaması için yapay zeka teknolojilerinden faydalanacak. The Wall’da kullanılan yapay zeka destekli upscale teknolojisinin (MLSR – Machine Learning Super Resolution) farklı alanlarda da kullanılması bekleniyor. Bu noktada akıllara ilk olarak sağlık sektörü ve sanal gerçeklik teknolojileri geliyor.

Artırılan çözünürlük, sağlık kontrolü amacıyla çekilen görüntülerde daha fazla detay sağlayarak, doktorların bazı rahatsızlıklardaki teşhisini kolaylaştırabilir. Diğer taraftan sanal gerçeklik gözlüklerinde ise ekran kartlarının üzerinden çok büyük bir yükü alabilir.

Günümüz sanal gerçeklik teknolojileri, büyük oranda ekran kartlarının limitlerine takılmış durumda. Güncel GPU’lar, yüksek çözünürlüklü 3D görüntüleri iki farklı açıdan (her bir göz için ayrı görüntü) işlemekte zorlanıyor. Ekran kartından çıkan çözünürlüğün sabit tutularak çözünürlük artışının gözlük içinde yapılması, akıcılık konusunda büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca gözlüklerde çok daha yüksek çözünürlük kullanılmasının önünü açacaktır. Bu da kullanıcıların yaşadığı baş ağrısı ve mide bulantısı gibi problemlerin ciddi oranda önüne geçecektir.

Tabii bu noktada Samsung’un MLSR algoritmasının isabeti ve hızı da büyük önem taşıyor. Eğer gerçekten başarılı bir upscale işlemini milisaniyeler içinde yapabiliyorsa, kısa vadede teknoloji dünyasına çok büyük katkıda bulunabilir.