Anasayfa Makale XCOM Sevenler İçin 5 Yeni Oyun!

XCOM Sevenler İçin 5 Yeni Oyun!

XCOM serilerini sevenler, yakında çıkacak olan bu 5 yeni oyunu da listelerine almalılar.

XCOM serisinin yaratıcısı Julian Gallop, daha sonra pek çok strateji oyununa ilham olan eserinin artık sıradan bir seri değil, başlı başına bir oyun türü olduğunu iddia ediyor. Bu iddiasında da pek haksız sayılmaz. XCOM serisinin popülerleştirdiği sıra tabanlı dövüş ve izometrik strateji karışımı formülü, yıllar boyunca çoğu sıra tabanlı strateji oyununun temelini oluşturdu.

Gallop’un tabiri ile “XCOM türündeki oyunlar” sık sık piyasaya çıkmaya devam ediyor. Bu yazımızda yakın gelecekte çıkacak en ilgi çekici XCOM türü oyunları görebilirsiniz.

Phantom Doctrine

XCOM formülünün sadece bilim kurgu soslu uzay istilası dekorlarında kullanılması gibi bir zorunluluk yok. Phantom Doctrine de XCOM’un sadece temel formülünü alıp oyunculara çok farklı bir konsept sunmayı hedefliyor. Alternatif bir soğuk savaş döneminde geçen Phantom Doctrine, oyunculara isteğe bağlı olarak KGB veya CIA birimlerinin kontrolünü sunuyor.

Oyuncular kontrol ettikleri istihbarat servisleri aracılığı ile düşman ajanlarının beynini yıkayabiliyor, düşmanları sorgulayabiliyor veya kendi ajanlarını kimyasal bileşenler ile güçlendirebiliyor. Phantom Doctrine ayrıca oyunculara herhangi bir oynanış tarzı limiti koymuyor. Oyunu gizli ve sessiz veya gürültülü ve aksiyon dolu bir şekilde oynamak tamamen oyuncuya bırakılmış.

Xenonauts 2

2014’ün sürprizlerinden biri olan Xenonauts, XCOM formülünü kendi özgün oyun dinamikleri ile birleştirdiği için çokça övülmüştü. Merakla beklenen ve an itibariyle pre-alpha döneminde olan devam oyunu da XCOM geleneğini devam ettirecek gibi görünüyor.

Oyunun geliştiricisi Goldhawk Interactive, Xenonauts 2’nin daha iyi grafiklere sahip olacağını, daha fazla görev sunacağını ve strateji konusunda oyuncuya daha fazla özgürlük sunulacağını vadediyor.

Attack of the Earthlings

XCOM serisinin uzaylı istilası kavramını alıp ters çeviren Attack of the Earthlings, oyunculara uzaylıların bakış açısını sunuyor. X13 gezegenini doğal kaynakları için işgal eden insanlara karşı Swarmer ırkını kontrol ettiğimiz bu oyunda, yeni güçler kazanmak için insan kaşifleri avlıyoruz.

Konseptin mizahi yönü bir yana, sıra tabanlı strateji oyununda insanlara karşı uzaylıları canlandırmak, oynanış dinamikleri açısından pek çok yeni kapı açıyor. Oyuncular havalandırma sistemlerini kullanarak düşmana pusu kurabilir veya uzaylı filmlerinden alışık olduğumuz şekilde uzaylı birimlerini stratejik noktalara gizleyip sürpriz saldırılar düzenleyebilir.

Listemizdeki diğer oyunların aksine Attack of the Earthlings an itibariyle Steam üzerinde satışa sunulmuş bulunuyor.

Warhammer 40K: Mechanicus

Resmi olarak bir hafta önce duyurulan Warhammer 40K: Mechanicus hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Ancak vadedilen sıra tabanlı strateji oynanış ve Warhammer 40K evreninin XCOM formatı ile uyumunu göz önüne alınca, Mechanicus için heyecanlanmamak elde değil.

Warhammer 40K evrenindeki Adeptus Mechanicus üyelerini kontrol ettiğimiz oyunda, keşfedilen gezegenlerdeki gizli teknolojileri ortaya çıkarmaya çalışacağız. Mechanicus birimlerinin vücut parçalarını sürekli deneysel silahlarla değiştirdiğini düşünürsek, yeni Warhammer 40K oyunu oyunculara geleneksel bir XCOM deneyimi sunabilir.

Phoenix Point

Orijinal X-COM oyunun yaratıcısı Justin Gallop’un yeni oyunu olan Phoenix Point, Gallop’un orijinal X-COM konseptini modern bir şekilde yeniden ele alışı olarak özetlenebilir. Phoenix Point ayrıca Firaxis’in modern XCOM oyunlarına kıyasla daha simülasyon ağırlıklı bir oynanış ve H.P. Lovecraft esintili daha sert ve korkutucu bir atmosfer hedefliyor.

Oyunun sunduğu dinamikler de oldukça ilgi çekici. Phoenix Point’te oyun alanı kaynaklı hasarlar düşman birimlerini sakat bırakabiliyor veya bazı özel güçlerini engelleyebiliyor. Eğer oyuncu bir yerden başka bir yere ilerlerken herhangi bir düşman birimini tespit ederse hareket yönünü değiştirebiliyor.

Eğer bunların oyunu fazla kolaylaştırdığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira Phoenix Point’te karşılaşacağınız düşmanlar oldukça akıllı. Eğer düşman birimlerine karşı sürekli aynı stratejiyi izlerseniz düşmanlarınız evrilip saldırılara uygun karşılık verebiliyor. Mesela yakın dövüş senaryolarında vücutlarından kalkanlar üreterek saldırıları durdurabiliyor.